Fløten kommer til slutt

Publisert
Sist oppdatert

Kjære Gro NylanderJeg ammer gutten min på 4. måneden og det går greit, etter en slitsom start. Men jeg har et spørsmål: Har lagt merke til at når melka renner fort og han slipper brystet rett etter at han har begynt å suge, er melka som spruter ut ganske tynn, men når han er mett etter å ha sugd omtrent 20 minutter, er de dråpene som kan presses ut mye tjukkere. Er det normalt? Er begge deler like bra for gutten?

SVAR:Utseendet på brystmelken varierer ofte gjennom måltidet. Tenk deg et sultent og tørst barn med lavt blodsukker, slik vi alle har når vi blir sultne. Hva trenger det først? Volum til å fylle magen og sukker til å fore hjernen. Akkurat det får brystbarnet, fordi den første melken som kommer, for-melken, innholder mye melkesukker og væske. Etterhvert som barnet suger kommer det mer og mere fett i melken, slik at ettermelken kan inneholde flere ganger så mye fett.

I den grad morsmelk varierer littegrann i sammensetningen fra kvinne til kvinne vil barnet kompensere ved å ta mer eller mindre. Morsmelken inneholder alt barnet trenger det første halvåret. Fra da av bør du så smått begynne med litt fast mat i tillegg, men ideelt sett fortsette å amme iallfall hele første leveår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer