Fly gratis jorden rundt

Det er nå vanlig for flyselskaper å tilby gratisreiser og penger til passasjerene dersom de ikke har plass til alle på flyet. Er du villig til å ta en senere avgang, kan kompensasjonen komme opp i flere tusen kroner i tillegg til gratis drikke, mat, telefon og eventuelt overnatting.

Publisert

Årsaken til at man overbooker et fly, er at mange passasjerer rett og slett aldri dukker opp på det flyet de har bestilt plass på. Alle flyselskaper selger derfor litt flere billetter enn det er seter ombord, for å slippe å fly med tomme seter.- Hvert år er det en million passasjerer som ikke dukker opp på SAS sine flyreiser, forteller informasjonsansvarlig Hanne Bugel.

Kåre Kålnes er KLM sin representant i Norge. Han sier at det lønner seg å gå til boardingpass skranken og melde seg frivillig en halvtime før flyet skal gå. - Dersom flyet er overbooket, og det dukker opp for mange passasjerer, er det dermed stor sjanse for at du kan bli tilbudt Denied Boarding Compensation, forteller Kåre Kålnes.

- Dette er en lovfestet kompensasjon som sørger for at passasjerer med billett får en erstatning dersom de ikke kan komme med flyet av ufrivillige eller frivillige årsaker. Erstatningsgraden avhenger av hvor i verden du er og hvilket flyselskap du benytter, men minimum er en flyreise og litt penger.

Vær tidlig ute

- Mange studenter kjenner allerede til dette systemet, og derfor lønner det seg å møte opp tidlig for å komme foran dem i køen sier Kåre Kålnes. Han legger til at på KLM sine flyruter i Skandinavia er det en gjennomsnittlig overbooking på cirka 5 - 10 %, mens i Midtøsten, USA og Asia er den på 20 - 25 %.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer