Flytt det absolutte nullpunkt

Er du utrygg på inntektene fremover, bør strategi nummer én være å gjøre de faste kostnadene så små som mulig.

Publisert
Sist oppdatert

For å illustrere bunnen i hva det koster rett og slett å holde en husholdning i gang, viser vi i denne tabellen hva en kan kalle "systemkostnadene for to nøkterne, norske husholdninger: Den ene i pressområdet Oslo, den andre i fraflytningskommunen Seljord i Telemark.

Rentekostnadene er beregnet for en bolig til 1,4 millioner i Oslo, og 800.000 kroner i Siljan. Er innehaveren forholdsvis ung, vil boliglånet tilsvare omtrent verdien av boligen.

Før det er forbrukt en kilokalori med strøm, påløper fastleddet i nettleien. Under litt tvil, forutsetter vi at en bolig i dagens samfunn har bredbåndsabonnement, med faste, månedlige utgifter. Fastledd fasttelefon er lagt inn siden dette vil gi den laveste telekostnaden, og gir et godt sammenligningsgrunnlag.

I anslagene over forsikringer knyttet til boligen, har vi fått hjelp fra IF, som priser innboforsikninger på 150.000 kroner (lav sum) til henholdsvis 1230 i Oslo og 540 kroner i Seljord, uten noen form for rabatter. I tillegg har vi for begge lagt til forsikringspremien for en liten villa i Seljord, på 2324 kroner, for begge. For boligen i Oslo har vi forutsatt at personen bor i blokk, og at både forsikringen av bygningen og de kommunale gebyrene vil vise seg i fellesutgiftene til sameiet eller borettslaget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer