Styringsrenten går opp

Flytt lånet eller betal ekstra gjeld

Sentralbanksjefen signaliserer at renten kommer til å fortsette å øke på nyåret. Slik legger du en økonomisk slagplan.

HA IS I MAGEN: Ikke bind renten umiddelbart. Kontakt flere banker å få tilbud om rente på boliglån, og hør med din nåværende bank om du kan prute før du eventuelt flytter lånet. Det er ekspertenes råd. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
HA IS I MAGEN: Ikke bind renten umiddelbart. Kontakt flere banker å få tilbud om rente på boliglån, og hør med din nåværende bank om du kan prute før du eventuelt flytter lånet. Det er ekspertenes råd. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går kom en ventet nyhet, styringsrenten settes opp for første gang på sju år. Nå er altså styringsrenten på 0,75 prosent, som betyr at den gikk opp med et kvart prosentpoeng.

Dinside var tidlig ute med å fortelle deg hva renteøkningen kan bety for boliglånet, forbrukslånet og studielånet ditt, samt bokostnadene dine.

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i første kvartal 2019, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

De smarteste grepene du kan gjøre, er ifølge ekspertene å flytte lånet - og betale ekstra ned på lånet.

Tenk deg om før du binder renten

Dersom du vurderer et fastrentelån, bør du sjekke prisene og rentene nøye. En prissjekk Dinside gjorde nylig viser at det skiller hele 1.101 kroner mellom billigste og dyreste fastrentelån.

Finansportalen kan du finne det beste fastrentelånet for deg, og du kan også bruke Norsk Familieøkonomis rentebarometer.

Men det er slett ikke sikkert det å velge fastrente er det smarteste valget.

- Generelt vil jeg anbefale flytende rente og at man betaler ned lånet minimum som om renten var på 3,5 prosent, sier Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI til Dinside.

Prut eller flytt

Men, før du i det hele tatt tenker på å binde renten, må du sjekke hvilken boliglånsrente du har, og om dette er den laveste du kan få. Ifølge Elisabeth Realfsen i Finansportalen betaler de fleste tre prosent eller mer i rente på boliglånet sitt, mens mange banker tilbyr mye lavere rente.

Det kan godt hende at bankene vil bruke oppgangen i styringsrenten som argument for å sette prisene sine opp også, selv om prisen kundene betaler allerede er svært høye.

- Står du mellom valget om å binde renten eller flytte lånet, bør du derfor primært velge siste alternativ, hvis du betaler mye i renter, sier Realfsen.

Med andre ord er det ikke sikkert at økningen i styringsrenten trenger å påvirke boliglånet ditt i det hele tatt.

- Be om tilbud fra de beste bankene. Når du har fått tilbud, kan du gjerne gå tilbake til banken din og prute på renten før du eventuelt bytter bank, sier Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi.

Forbered deg på framtiden

Tidligere har vi vist deg flere eksempler på hvordan renteøkning vil påvirke boliglånet ditt:

  • En renteøkning på 0,25 prosentpoeng for et lån på fire millioner kroner, betyr en årlig oppgang 10.000 kroner før skatt i renteutgifter, 7.700 kroner etter skatt.
  • Øker renta med 0,5 prosentpoeng, altså til en styringsrente på én prosent, vil det bety 20.000 kroner før skatt i økte renteutgifter for et lån på fire millioner, 15.400 kroner etter skatt.
  • Går renta opp med ett prosentpoeng, vil renteutgiftene for boliglånet øke med 40.000 kroner før skatt, 30.800 kroner etter skatt.

Du kan også sjekke hvordan forbruks- eller studielånet ditt påvirkes, samt bokostnadene.

Norges Bank vil trolig fortsette å heve styringsrenten, og om tre år vil den sannsynligvis være på to prosent, ifølge Pengepolitisk rapport. Det betyr at renta som bankene gir til boliglånskundene vil ligge på nærmere fire prosent. Sentralbanksjefen signaliserer at neste renteheving vil skje på nyåret.

- Det viktigste du kan gjøre framover er å betale ned gjeld. Jo mindre gjeld du har, jo mindre vil rentesvingninger bety for din økonomi, understreker Realfsen i Finansportalen.

Sørmo i Norsk Familieøkonomi anbefaler deg å sette av de ekstra kronene som en renteøkning vil koste på en sparekonto, for å redusere effekten av en videre renteoppgang for din privatøkonomi.

- Det verste som kan skje er at man har bygget seg opp en ekstra sparekapital, sier forbrukerøkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer