Flytt og spar penger

DinSide viser deg hvor du bør bo for å få store økonomiske fordeler.

Publisert
Sist oppdatert

Gratis tomt, lavere skattetrekk, ekstra barnetrygd og sletting av studielån. Alle disse godene kan bli dine - om du bor på riktig sted, eller er villig til å flytte på deg.

For om du bor utenfor de store byene, og gjerne i nord, har du mulighet til å skrape sammen en rekke goder. Her er noen av dem - og vi begynner nesten så langt nord det er mulig å komme - på Svalbard.

Miniskatt og momsfritak

De 2.625 personene som bor på Svalbard bor muligens litt lenger unna resten av sivilisasjonen enn de fleste av oss ønsker, men det er ikke nødvendigvis bare negativt. For våre kjære medborgere i nord kan skryte av en rekke økonomiske fordeler.

LES OGSÅ: Opplevelser på Svalbard og i Nordnorge

For det første slipper innbyggerne på Svalbard unna merverdiavgiften. Som de fleste vet ligger den generelle momsen på 25 prosent (med visse unntak på for eksempel mat og transport).

Kunne du tenke deg å bo her? Svalbard tilbyr nemlig ikke bare vakker natur, men også en del økonomiske goder. Hva synes du om å slippe å betale merverdiavgift, for eksempel? Foto: Stefan Lindgren
Kunne du tenke deg å bo her? Svalbard tilbyr nemlig ikke bare vakker natur, men også en del økonomiske goder. Hva synes du om å slippe å betale merverdiavgift, for eksempel? Foto: Stefan Lindgren Vis mer


Men kanskje mest lukerativt er den lave innteksskatten. På inntekt inntil 801.744 kroner er skattesatsen åtte prosent. På inntekt over 801.744 kroner er satsen 22 prosent. Formueskatten for formue over 350.000 kroner er 0,9 prosent, for formue over 540.000 kroner er den 1,1 prosent.

Av lønn til personer under 17 år og over 69 år, skal det betales tre prosent avgift til folketrygden, og 7,8 prosent for arbeidstakere mellom 17 og 69 år.

Et raskt søk på jobbmarkedet på Finn.no, og vi finner noen få stillinger på Svalbard. De fleste "reklamerer" for de gunstige skattefordelene som følger med en jobb der oppe i kulden. For eksempel annonserer Statens kartverk om en stilling på Ny-Ålesund, der en vil få et såkalt "arktisk tillegg", som ifølge annonsen ligger på 97,80 kroner per dag.

Les mer om skattesatsene på Svalbard på Skatteetatens nettsider

Barnefamilier kan også juble, de får nemlig et barnetrygdtillegg på 3.840 kroner i året.

Starter du en bedrift på Svalbard, slipper du å betale arbeidsgiveravgift, som på fastlandet kan være så høy som 14,1 prosent.

Er Finnmark noe for deg? Her kan du få slettet studielån, og kose deg med noen svært fordelaktige økonomiske godbiter. Foto: Inga Holst
Er Finnmark noe for deg? Her kan du få slettet studielån, og kose deg med noen svært fordelaktige økonomiske godbiter. Foto: Inga Holst Vis mer


Nord-Troms og Finnmark

Du har sikkert hørt om Finnmarksfradraget, som gjelder for Nord-Troms og Finnmark. Alle som betaler skatt i dette området, får et inntektsfradrag på henholdsvis 15.000 (skatteklasse 1) og 30.000 (skatteklasse 2) kroner.

Toppskatten (trinn 1) for skatteklasse 1 og 2 er også mindre i nord. Da vil du betale syv prosent toppskatt på inntekt fra 420.000 kroner, det vil si to prosentpoeng mindre enn resten av landet.

Dessuten beregnes fellesskatten til Skattefordelingsfondet av en sats som er 3,5 prosent lavere enn for landet for øvrig.

Foreldre i dette området får samme barnetrygdtillegg som på Svalbard, det vil si 3.840 kroner per barn i året.

Starter du din egen bedrift i området, slipper du å bekymre deg over arbeidsgiveravgift. I tillegg kan du glede deg over at, ifølge Finnmark Fylkeskommune, gir Innovasjon Norge mer tilskudd til bedriftsutvikling og fysiske investeringer i Finnmark og Nord-Troms enn lenger sør i landet. Driver du en industribedrift vil du slippe å betale forbruksavgiften på 9,3 øre/kWh.

På nettstedet Tiltakssonen.no finner du mer informasjon om livet i Nord-Troms og Finnmark.

Er du ferdig med studentlivet, kan du vurdere å flytte til Nord-Troms eller Finnmark. Der kan du få slettet deler av lånet.
Er du ferdig med studentlivet, kan du vurdere å flytte til Nord-Troms eller Finnmark. Der kan du få slettet deler av lånet. Vis mer


Slett studielånet

Sliter du med et stort studielån, kan du få slettet deler av denne om du bor eller jobber lengst nord i Norge. Bor og jobber du i Finnmark eller Nord-Troms, kan du få slettet ti prosent av opprinnelig lån, med en maksgrense på 25.000 kroner i året. Det forutsetter at du jobber der i minst 12 måneder.

(For forklaringer på hvordan bo og jobbe defineres, gå til Lånekassens nettsider).

Yrkesaktive leger i utvalgte kommuner kan også få slettet deler av studielånet. Disse legene vil da gå under samme ordning som yrkesaktive i Finnmark og Nord-Troms.

LES OGSÅ: Student i utlandet? Spar penger på god valutakurs

Gratis tomt

Faksimile: http://hamaroy.kommune.no
Faksimile: http://hamaroy.kommune.no Vis mer


Mange kommuner gir praktisk talt bort tomter. Ikke regn med å finne slike eventyrlige tilbud i nærheten av et tettsted, men dersom du er villig til å bo på et litt avsideliggenes sted, burde du slå til.

I Hamarøy kommune, for eksempel, er flere gratistomter lagt ut til de som kunne tenke seg å bo der. Sjekk ut denne lenken.

Andre kommuner går så langt som å tilby penger for de som velger å bygge bolig. Sørfold i Nordland er en slik kommune. Der får du 40.000 kroner hvis du velger å bygge bolig. Klikk her for en full oversikt over ledige tomter i Sørfold.

LES OGSÅ: Finn en gratis skatt på nettet

Kilder:
Sysselmannen på Svalbard, Tiltakssonen.no, Barne- og likestillingsdepartementet, Lånekassen, Skatteetaten

AKTUELT:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer