Flytteskatten og valget

Noen partier vil endre dokumentavgiften ved salg av bolig.

2,5% her og 2,5% der:  Når du bytter bolig med noen, betaler både du og den som flytter inn i din gamle bolig 2,5% av kjøpesummen i dokumentavgift. Foto: Kim Jansson
2,5% her og 2,5% der: Når du bytter bolig med noen, betaler både du og den som flytter inn i din gamle bolig 2,5% av kjøpesummen i dokumentavgift. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når vi kjøper fast eiendom, må vi ut med 2,5% av kjøpesummen i form av såkalt dokumentavgift til statskassen. - Har du råd til å flotte deg med ny bolig, har du saketens også råd til en bitteliten donasjon til dekning av våre fellesutgifter, virker det som Staten sier. Det har alltid vært vanskelig å få folk til å betale skatt. Selv de alle vet har penger,klarer å gjemme dem unna. Men når du faktisk dukker opp og viser frem to-tre millioner i skinnende, likvide kroner, er futen der med håven.

Et dumt navn

Begrunnelsen for skatter som dokumentavgiften og omregistreringsavgiften for bil har nok opprinnelig vært faktisk å dekke utgiftene til offentlig saksbehandling når boligen skal føres inn i grunnboken eller bilen i motorvognregisteret. Det har imidlertid vært alt for fristende for politikerne å dekke inn også andre offentlige utgifter gjennom disse avgiftene, og de er nå mange ganger så høye som saksbehandlingskostnadene.

Regjeringen legger da heller ikke skjul på at dette er en vanlig skatt. Men selve navnet på skatten fører nok til motvilje, mange tror staten skal ha 40.000 kroner for å utferdige et dokument.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.