FN ønsker tiltak mot nett-medisin

Myndighetene bør slå hardere ned på den ulovlige handelen med reseptbelagte medisiner over internett, ifølge en ny FN-rapport.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

FNs internasjonale råd for narkotikakontroll melder at det er en økning i selskaper som bruker internett til å markedsføre narkotika og reseptbelagte medisiner.

En del av dem retter seg mot tidligere pasienter som er blitt avhengige av medisinen, ifølge rapporten.

Rådet advarer om at bruk av medisinen Ritalin - som blir brukt i behandlingen av hyperaktive barn - innebærer en høy risiko for misbruk, men blir markedsført på nettet som ”mild og harmløs”.

Det etterlyser nye lover fra myndighetene som sørger for at ”passende straff kan bli gitt” til de som blir tatt for å selge kontrollerte medisiner på nettet.

Et medlem av rådet, Hamid Ghodse, sa ifølge BBC på en pressekonferanse i London at handelen med kontrollerte medisiner over internett er ”ekstremt alvorlig”.

Rådet skriver også i rapporten at:

* Europeiske myndigheter skaper et ”tolererende miljø” for narkotikabrukere, noe som kan føre til økning av handelen med noen typer medisiner over kontinentet.

* Europa er en stor produsent av syntetisk narkotika, som for eksempel ecstasy. Myndighetene bør øke kontrollen med kjemikaliene som bli brukt til å lage denne typen narkotika.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.