FN ønsker tiltak mot nett-medisin

Myndighetene bør slå hardere ned på den ulovlige handelen med reseptbelagte medisiner over internett, ifølge en ny FN-rapport.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

FNs internasjonale råd for narkotikakontroll melder at det er en økning i selskaper som bruker internett til å markedsføre narkotika og reseptbelagte medisiner.

En del av dem retter seg mot tidligere pasienter som er blitt avhengige av medisinen, ifølge rapporten.

Rådet advarer om at bruk av medisinen Ritalin - som blir brukt i behandlingen av hyperaktive barn - innebærer en høy risiko for misbruk, men blir markedsført på nettet som ”mild og harmløs”.

Det etterlyser nye lover fra myndighetene som sørger for at ”passende straff kan bli gitt” til de som blir tatt for å selge kontrollerte medisiner på nettet.

Et medlem av rådet, Hamid Ghodse, sa ifølge BBC på en pressekonferanse i London at handelen med kontrollerte medisiner over internett er ”ekstremt alvorlig”.

Rådet skriver også i rapporten at:

* Europeiske myndigheter skaper et ”tolererende miljø” for narkotikabrukere, noe som kan føre til økning av handelen med noen typer medisiner over kontinentet.

* Europa er en stor produsent av syntetisk narkotika, som for eksempel ecstasy. Myndighetene bør øke kontrollen med kjemikaliene som bli brukt til å lage denne typen narkotika.

* Narkotikahandlere med middelklassen i USA som målgruppe satser på veldig ren herion som brukerne kan røyke i stedet for å injisere.

* Et skifte fra å dyrke grønnsaker til å dyrke cannabis i Afrika gjør matmangelen enda større. Narkotikahandelen støtter også krigene på kontinentet økonomisk.

* Turkmenistan gjør ikke nok for å demme opp mot flommen av heroin som kommer fra nabolandet Afghanistan. Afghanistan er verdens største produsent av opiumsvalmuen, som blir brukt til å lage heroin.

 

Mozon.no, 04.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer