FN slår party-dop alarm

”Hjernedrepende” disco-dop som ecstasy og amfetamin har tatt igjen heroin og kokain som de mest brukte narkotiske stoffene i verden, forteller FN.

Publisert
Sist oppdatert

I en rapport som ble presentert i Italia i dag estimerer FNs avdeling for narkotika og kriminalitet at 40 millioner mennesker har tatt syntetiske rusmidler det siste året. Det er flere enn dem som har tatt kokain og heroin.

- Dette er skremmende stoffer, fordi de går hardere utover hjernen enn hjertet, sa lederen av avdelingen, Antonio Maria Costa, til nyhetsbyrået Reuters.

- Jeg kaller disse stoffene “folkefiende nummer én”. Ungdommer vet ikke hvor stor risiko de tar, sier han.

Bruken av ecstasy økte 70 prosent og amfetaminbruken gikk opp 40 prosent mellom 1995 og 2001. Kokain- og heroinbruken økte med mindre enn to prosent i det samme tidsrommet.

Nederland er den største produsenten av ecstasy, og står for 23 prosent av laboratoriene som ble oppdaget i 2000 og 2001, står det i rapporten.

Bruken er høyest i Øst- og Sør-Øst Asia, i land som Thailand, med Europa og Australia på de følgende plassene.

Costa fortalte Reuters at grupper som kategoriseres som organisert kriminalitet har gått hardt inn i syntetisk narkotika-industrien. Industrien omsetter for rundt 450 milliarder kroner i året, og har profittmarginer på opp mot 3000 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer