FN slår party-dop alarm

”Hjernedrepende” disco-dop som ecstasy og amfetamin har tatt igjen heroin og kokain som de mest brukte narkotiske stoffene i verden, forteller FN.

Publisert
Sist oppdatert

I en rapport som ble presentert i Italia i dag estimerer FNs avdeling for narkotika og kriminalitet at 40 millioner mennesker har tatt syntetiske rusmidler det siste året. Det er flere enn dem som har tatt kokain og heroin.

- Dette er skremmende stoffer, fordi de går hardere utover hjernen enn hjertet, sa lederen av avdelingen, Antonio Maria Costa, til nyhetsbyrået Reuters.

- Jeg kaller disse stoffene “folkefiende nummer én”. Ungdommer vet ikke hvor stor risiko de tar, sier han.

Bruken av ecstasy økte 70 prosent og amfetaminbruken gikk opp 40 prosent mellom 1995 og 2001. Kokain- og heroinbruken økte med mindre enn to prosent i det samme tidsrommet.

Nederland er den største produsenten av ecstasy, og står for 23 prosent av laboratoriene som ble oppdaget i 2000 og 2001, står det i rapporten.

Bruken er høyest i Øst- og Sør-Øst Asia, i land som Thailand, med Europa og Australia på de følgende plassene.

Costa fortalte Reuters at grupper som kategoriseres som organisert kriminalitet har gått hardt inn i syntetisk narkotika-industrien. Industrien omsetter for rundt 450 milliarder kroner i året, og har profittmarginer på opp mot 3000 prosent.

- Hvorfor skal man kjøpe kokain fra Colombia og heroin fra Afghanistan og transportere det over grensene når man kan produsere syntetisk narkotika over gaten?, sier han til Reuters.

Rapporten viser at beslagene av amfetamin er gått opp fra 4 til 40 tonn mellom 1990 og 2000. Costa sier det tyder på økt bruk, og legger skylden på en stor missoppfattelse om risikoen ved bruk av syntetisk narkotika.

- Etter den store AIDS-kampanjen i 90-årene har narkotikabrukere sett på heroin som noe skittent og farlig, og heller gått over til noe “renere”, syntetisk som de ser på som sikrere, sier Costa.

- Problemet er at veldig få dør av syntetisk narkotika. Det er ingen skremmende overskrifter og folk som dør av overdose. I stedet er det en langsom mental nedbrytning.

Amfetamin forårsaker avhengighet og psykoser, mens ecstasy kan sette fart på aldringsprosessen og gi Alzheimer-lignende symptomer, skriver organisasjonen i rapporten.

Costa sa stoffene blir sett på som en nesten akseptabel del av dagens party-kultur.

- Settingen er ikke de mørke bakgatene og nålene som heroinbruk blir forbundet med, det er diskotekene, sier han.

Mozon.no, 24.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer