Fobi for sprøytestikk

Nekter å gå til tannlegen dersom de må ta sprøyte.

En ny behandlingsstudie slår fast at personer som har sprøyteskrekk kan kureres med velkjente metoder mot fobier.  Foto: colourbox.com
En ny behandlingsstudie slår fast at personer som har sprøyteskrekk kan kureres med velkjente metoder mot fobier. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et forskningsprosjekt ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen (UiB) er det nylig utført en epidemiologisk studie av 1.385 18-åringer, med fokus på fobier mot sprøytestikk i munnhulen.

– Studien viste at 3,3 prosent av ungdommene ikke ville gå til tannlegen dersom bedøvelsessprøyte var et krav i behandlingen, forteller Margrethe Elin Vika ved Institutt for klinisk odontologi ved UiB.Det melder forskning.no.

Kan kureres

Men det finnes råd for de av dere som sliter med sprøyteskrekk. I samme forskningsprosjekt ble det nemlig gjort en behandlingsstudie som viser at personer som har sprøyteskrekk kan kureres med bruk av velkjente metoder mot fobier.

Les også: Vorter på tunga eller tannlegeskrekk

– Mye av terapien har gått ut på å snakke om hva pasienten tror kan gå galt ved bruk av sprøyter, og finne ut om dette virkelig kan skje, sier Vika til Dagens Medisin.

– Pasientene har også tilnærmet seg tannbehandling med sprøyte litt etter litt, forteller hun.

De 55 voksne forsøkspersonene ble delt inn i to grupper. Den ene halvdelen deltok i én sesjon som varte sammenhengende i tre timer. Den andre gruppen fikk behandling på fem enkelttimer over fem uker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer