Fobier øker risiko for plutselig død

Kvinner med fobier har større risiko for plutselige dødsfall grunnet hjertefeil enn andre kvinner.

Publisert
Sist oppdatert

Forskerne som står bak undersøkelsen fant ut at kvinner med høyt nivå av plager fra fobier hadde 59 prosent høyere risiko for plutselig hjertedød og 31 prosent høyere risiko for å rammes av en annen type hjerterelatert død.

Rammer også mennRisikoen minsket imidlertid da forskerne tok med andre risikofaktorer som var vanlig blant folk med fobi, som høyt blodtrykk, diabetes og høyt kolesterol. Men selv etter å ha kontrollert disse risikofaktorene for hjertet hadde fremdeles kvinner med fobi en høyere risiko for plutselig hjertedød.

Tidligere studier gjort på menn viser at psykologiske faktorer som engstelse og sinne kan øke risikoen for hjertelidelser og død.

- Siden disse studiene hadde blitt gjort med menn, bestemte vi at vi ville se om det var lignende forhold hos kvinner, sier forsker Christine M. Albert til WebMD.

Ulikt fobinivåUnder studien graderte forskerne nivået av fobi hos deltakerne. De stilte også en rekke spørsmål om deres frykt og angst.

Blant de 72.000 kvinnene som deltok i studien, døde 97 av plutselig hjertestans. 267 døde av andre hjertelidelser og 930 ikke-dødelige hjerteinfarkt ble rapportert. Deltakerne ble fulgt opp gjennom 12 år, og ingen av dem hadde tidligere opplevd hjertelidelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.