Fødselsdepresjon kan forebygges

I ekstreme tilfeller kan en kvinne med fødselsdepresjon skade barnet sitt alvorlig. Denne studien viser hvordan det kan forebygges.

Publisert
Sist oppdatert

Fødselsdepresjon kan forebygges
I ekstreme tilfeller kan en kvinne med alvorlig fødselsdepresjon skade barnet sitt alvorlig. En studie viser at fødselsdepresjoner kan forebygges eller fanges opp tidlig hvis kvinnene får et bedre tilbud fra helsestasjonen.

Av Hanna Hånes

Mange kvinner rammes av fødselsdepresjon. Graden varierer. I USA har det skjedd at en kvinne tok livet av alle sin fem barn etter tur. Det er heldigvis svært sjelden, men i mange tilfeller kan tilknytningen og kontakten mellom mor og barn forringes på grunn av fødselsdepresjon.

Nå viser en studie fra Birmingham, England, at fødselsdepresjoner kan forebygges og alvorlige tilfeller fanges opp i startfasen dersom helsestasjonstilbudet i større grad fokuserer på risikoen for fødselsdepresjon, og undersøker mors psykiske helse ved hjelp av enkle spørreskjema.

I Birmingham testet Christine MacArthur og hennes kolleger en ny modell for helsestasjonens oppfølging av mor og barn etter fødselen. To grupper med rundt 1000 kvinner i hver ble fulgt opp, testgruppen fikk det nye tilbudet og kontrollgruppen et tradisjonell tilbud med hjemmebesøk de første to ukene og en legekontroll etter 6-8 uker. I det nye tilbudet ble mødrene fulgt opp under ledelse av en jordmor. Ved hjemmebesøk brukte hun en sjekkliste med avkryssing for symptomer, og antall hjemmebesøk ble tilpasset den enkeltes behov. Først fire måneder etter fødselen ble kvinnen utskrevet fra helsestasjonen.

Resultatene viste at det kvinnene i testgruppen hadde 40 prosent lavere score for depresjonssymptomer enn kontrollgruppen hadde. Dette tyder på at et mer individuelt tilpasset tilbud fra helsestasjonen, med muligheter for flere hjemmebesøk, kan bidra til å forebygge fødselsdepresjoner.

Studien er publsiert i det britiske legetidsskriftet The Lancet.

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer