Folat gir bedre blodtrykk

Bruker du ekstra tilskudd av folat? I tillegg til å forebygge fosterskader kan vitaminet gi lavere blodtrykk og bedre helse til mange.

Publisert
Sist oppdatert

Folat, eller folsyre er spesielt populært som kostilskudd hos kvinner om skal bli eller er gravide.

Årsaken er at folat kan forebygge alvorlige fosterskader hos barna.

Nå mener amerikanske forskere at folatet også kommer med en ukjent og positiv bivirkning: Store doser folat kan gi lavere blodtrykk, spesielt hos unge kvinner.

Halverer risikoenForskerne ved universitetet i Harvard har analysert informasjon fra 94.000 kvinner som var i alderen 27 til 44 år. Alle som deltok i undersøkelsen var friske og med normalt blodtrykk.

Åtte år senere hadde flere tusen av kvinnene utviklet problemer med høyt blodtrykk. Analyser av kostholdet til kvinnene viste at de som fikk i seg minst 1 milligram folat hver dag, hadde hele 46 prosent lavere risiko for høyt blodtrykk enn de som spiste mindre enn 0,2 milligram.

En tilsvarende undersøkelse på eldre kvinner viste mindre forskjeller mellom de som fikk mye og lite folat.

Forskerne mener at folat som tas gjennom kosttilskudd ser ut til å virke bedre enn folat som finnes i maten. Det kan både skyldes at vanlig kosthold inneholder små mengder folat, og at syntetisk folsyre i kosttilskuddene lettere tas opp av kroppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer