Folat hjelper ikke mot slag

En norsk studie setter spørsmålstegn til at folat reduserer risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag hos hjertepasienter.

Publisert
Sist oppdatert

B-vitaminet folat er veldig viktig for kroppen. Tidligere studier har vist at gravide reduserer risikoen for å føde barn med ryggmargsbrokk ved folattilskudd. Folat har også vist seg å kunne redusere forekomsten av depresjoner og øke «lykkepille-effekten» samt forebygge demens.

I tillegg har studier vist at økt inntak av folat gjennom kosten eller kosttilskudd virker forebyggende på hjerte- og karsykdommer.

Forskere har trodd at den gunstige effekten skyldtes disse B-vitaminenes evne til å senke blodnivået av aminosyren homocysteine. Det har vært antatt at homocysteine skader blodåreveggen og øker tendensen til avleiringer og dannelse av blodpropp.

Nå stiller imidlertid to studier spørsmålstegn til at folat beskytter mot hjerteinfarkt og hjerneslag hos hjertepasienter, skriver HealthDay News. I studiene har mengden med homocysteine blitt redusert, uten at det har redusert risikoen for hjertesykdom.

Den største norske vitaminstudienDen ene studien (NORVIT) er ledet fra Universitet i Tromsø. Det er den største norske vitaminstudien som noen sinne er gjennomført på om høye doser B-vitamin kan forebygge nye tilfeller av hjerteinfarkt eller hjerneslag hos hjertepasienter. Studien pågikk i tre år med i alt 3749 pasienter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer