Folat reduserer risiko for høyt blodtrykk

Folat hjelper kvinners blodårer med å slappe av, og det forebygger høyt blodtrykk.

Publisert
Sist oppdatert

Et kosthold rikt på folat reduserer unge kvinners risiko for høyt blodtrykk med nesten en tredjedel, viser ny forskning. Også eldre kvinners blodtrykk blir bedre.

Spis suntFolat er en B-vitamintype som blant annet finnes i sitrusfrukt, spinat og linser.

Vitaminen reduserer mengden av et protein i blodet som blir satt i sammenheng med hjertelidelser. Man tror også at folat hjelper blodårene med å slappe av, forbedrer blodstrømmen og reduserer risikoen for høyt blodtrykk.

Omfattende studieDet er John P. Forman ved Women’s Hostpital i Boston som har ledet undersøkelsen, og han presenterte rapporten på en årlig konferanse om høyt blodtrykk i USA denne uken.

For å finne ut om folat hadde en sammenheng med risikoen for høyt blodtrykk, studerte Forman og hans kolleger mer enn 150.000 kvinner i to aldersgrupper: 43 til 70 år og 26 til 46 år. Ingen av de yngre kvinnene hadde høyt blodtrykk i starten av den åtte år lange undersøkelsen.

Best for yngreDe yngste kvinnene viste den mest dramatiske effekten:

- Yngre kvinner som fikk mer enn 800 mikrogram folat i maten og i vitamintilskudd per dag, hadde 29 prosent lavere risiko for å utvikle høyt blodtrykk enn andre kvinner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.