Følelser påvirker ikke kreft-overlevelse

Følelser ser ikke ut til å påvirke sjansene for å overleve kreft, ifølge forskere. Men optimisme er uansett forebyggende.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere fra University of Pennsylvania i USA har analysert data fra nesten 1.100 pasienter med kreft i munnhule og svelg, som fikk strålebehandling. De fant at pasientene levde verken kortere eller lengre dersom de hadde psykiske plager, men heller ikke dersom de var ved godt mot.

Les også: Varsler krefteksplosjon:

- Gode nyheter
Professor Jon Håvard Loge ved Radiumhospitalet sier studien er godt nytt.

- Mange kreftpasienter bekymrer seg mye. Men dette betyr at hvis man er mye nedfor eller redd, så har man like god sjanse til å overleve som de andre, sier Loge til DinSide Helse.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Loge understreker imidlertid at man ikke skal undervurdere tankens positive kraft.

- Det er klart at hvordan folk har det under kreftsykdom er av stor betydning for hvordan de takler livet senere. Er man mye belastet under sykdommen kan det få konsekvenser som går utover for eksempel studier og arbeidsliv senere i livet, påpeker han.

Flere og flere overlever kreft:

Kampånd
Tidligere studier av pasienter med andre krefttyper har gitt tilsvarende funn. Men det eksisterer likevel en oppfatning blant folk generelt om at følelsene kan påvirke både kreftutvikling og kreftoverlevelse, og temaet debatteres stadig. Blant annet har forskere sett på om optimisme eller psykoterapi kan påvirke kreftpasienters overlevelse, men dette ser ut til å ha blitt avkreftet, ifølge Loge.

Les også: Forskjell på kreftoverlevelse:

Men også de amerikanske forskerne peker på at funnene deres ikke må hindre pasienter i å dyrke ”kampånden” i seg.

- Hvis kreftpasienter vil ha psykoterapi eller ønsker å være med i en støttegruppe, bør de få muligheten til det. Det kan ha masser av følelsesmessige og sosiale fordeler, sier studiens førsteforfatter, Dr. James Coyne.

- Men de bør ikke søke slike opplevelser utelukkende på grunn av forventninger om at det vil forlenge livene deres. Håpet om at vi kan bekjempe kreft ved å påvirke den følelsesmessige tilstanden ser ut til å ha vært malplassert, sier han, ifølge BBC.

Styrker og svakheter
Som de fleste studier, har også denne styrker og svakheter, mener Loge.

- Studien er god fordi materialet er stort, det er brukt gode mål på psykisk stress og man har kontrollert for de andre variablene som påvirker dødelighet. En svakhet er blant annet at pasientene ikke har svart på spørsmål om følelsesmessig tilstand etter strålebehandling, kun før. Dermed får man ikke målt eventuelle forandringer, sier Loge.

Forfatterne selv peker også på enkelte svakheter, blant annet at utvalget av pasienter ikke nødvendigvis er helt representativt for pasienter med de aktuelle krefttypene, med tanke på emosjonelt velvære. Men:

- Denne studien er det sterkeste beviset til dags dato på at psykologiske faktorer ikke har en selvstendig prognostisk faktor i kreftbehandling, sier Coyne.

Studien har vært publisert i tidsskriftet Cancers nettutgave og kommer på trykk i tidsskriftets papirutgave i desember.

Les også: Vet for lite om brystkreftfare:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer