Dataangrep

Følg med her

Posten ber folk følge med på den digitale postkassa.

SJEKK: Følg med på denne postkassen. Foto: Martin Gramnæs
SJEKK: Følg med på denne postkassen. Foto: Martin Gramnæs Vis mer
Publisert

Det var i forrige uke det ble kjent at informasjonsbedriften Norkart var utsatt for et gedigent datainnbrudd.

Potensielt er det ganske store mengder data som er på avveie, der både fødselsnummer, navn og adresse til 3,3 millioner nordmenn var lagret i databasen, som nå uvedkommende har hatt tilgang til.

Sjekk postkassen ofte

Nå ber Posten alle nordmenn om å sjekke sin digitale postkasse (Digipost).

- Forsøk på å ta opp kreditt vil i de fleste tilfeller resultere i en kredittsjekk. Alle kredittopplysningsforetakene sender gjenpartsbrev via Digipost, og hvis du har en digital postkasse varsles du raskt etter kredittsjekken er utført. Gjenpartsbrevet forteller hvem som har sjekket din kreditt, og hvilke opplysninger de har fått. Ved å lese brevet tidlig kan du avdekke et eventuelt identitetstyveri, og på den måten bidra til å begrense skadeomfanget, sier direktør i Digipost, Thomas Mathisen i en pressemelding.

Han får støtte fra administrerende direktør i NorSIS, Lars-Henrik Gundersen, som ber folk ta i bruk digitale postkasser, og sjekke disse ofte og nøye.

Ifølge Digipost har 2,7 millioner nordmenn tatt tjenesten i bruk.

Sperre seg

Om man frykter ID-tyveri, der noen vil misbruke informasjon for å få kreditt, kan man sperre seg for kredittsjekk.

Dette må man gjøre hos hver enkelt aktør som driver med dette. Ifølge Datatilsynet er det fire selskaper som gjør dette på privatpersoner her til lands:

Hos Creditsafe var det 160 personer som sperret seg for kredittsjekk fra 1-9. mai. Fra 10-17. mai var tallet svimlende 100 928, melder Digi.no (krever abonnement).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer