Folk er lei 200-kronersgrensen

Men partiene som ville heve den, vant ikke valget.

Facebook-gruppa som protesterer mot 200-kronersgrensen får stadig flere medlemmer.
Facebook-gruppa som protesterer mot 200-kronersgrensen får stadig flere medlemmer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Øk 200-kronersgrensen for moms og toll på pakker fra utlandet NÅ!" heter Facebook-gruppa som Raymond Kristiansen opprettet i februar i år. Han synes reglene fra Tollvesenet er urimelige og reagerer på at 200-kronersgrensen ikke har vært rørt på flere tiår. Til nå er det 58.861 nordmenn som protesterer sammen med ham. Kan dette være Norges mest upopulære avgiftsgrense?

Frustrasjonen har utgangspunkt i regelen om at sendinger fra utlandet med en verdi på mer enn 200 kroner (eksklusiv frakt- og forsikringskostnader) er toll- og avgiftspliktige. Satsen ble opprettet i 1975 og har ikke vært endret siden. Med et utgangspunkt i den generelle prisstigningen tilsvarer 200 1975-kroner mer enn 918 kroner i dag, ifølge Statistisk sentralbyrås prisendringskalkulator.

Noen vil fjerne den

Noen av de politiske partiene sier de vil heve 200-kronersgrensen. Da vi tok en spørrerunde før valget, var det tre partier, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet, som ønsket å heve grensen til 1.000 kroner. SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil derimot at den blir stående på 200 kroner, mens Rødt og Kristelig Folkeparti kanskje kunne tenke seg å heve grensen til 400 kroner. Det er dermed liten sjanse for endring de neste fire årene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer