Folk er lei 200-kronersgrensen

Men partiene som ville heve den, vant ikke valget.

Facebook-gruppa som protesterer mot 200-kronersgrensen får stadig flere medlemmer.
Facebook-gruppa som protesterer mot 200-kronersgrensen får stadig flere medlemmer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Øk 200-kronersgrensen for moms og toll på pakker fra utlandet NÅ!" heter Facebook-gruppa som Raymond Kristiansen opprettet i februar i år. Han synes reglene fra Tollvesenet er urimelige og reagerer på at 200-kronersgrensen ikke har vært rørt på flere tiår. Til nå er det 58.861 nordmenn som protesterer sammen med ham. Kan dette være Norges mest upopulære avgiftsgrense?

Frustrasjonen har utgangspunkt i regelen om at sendinger fra utlandet med en verdi på mer enn 200 kroner (eksklusiv frakt- og forsikringskostnader) er toll- og avgiftspliktige. Satsen ble opprettet i 1975 og har ikke vært endret siden. Med et utgangspunkt i den generelle prisstigningen tilsvarer 200 1975-kroner mer enn 918 kroner i dag, ifølge Statistisk sentralbyrås prisendringskalkulator.

Noen vil fjerne den

Noen av de politiske partiene sier de vil heve 200-kronersgrensen. Da vi tok en spørrerunde før valget, var det tre partier, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet, som ønsket å heve grensen til 1.000 kroner. SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil derimot at den blir stående på 200 kroner, mens Rødt og Kristelig Folkeparti kanskje kunne tenke seg å heve grensen til 400 kroner. Det er dermed liten sjanse for endring de neste fire årene.

Begrunnelsen for å beholde avgiften slik den er i dag er hensynet til norske næringsdrivende og deres konkurransevilkår - og selvsagt inntektene merverdiavgiften gir til staten. Men Facebook-grupper har påvirket verden tidligere.

Forbrukerrådet har klaget

Forbrukerrådet har tidligere sendt et brev til Finansdepartementet der de påpeker at grensen har blitt stående urørt gjennom flere tiår og ikke endres i takt med den generelle prisstigningen.

Forbrukerrådet ønsker å stimulere til et effektivt marked for norske forbrukere. I et effektivt marked ser vi at tilbydere konkurrerer om å tilby de varene forbrukerne vil ha, til en pris forbrukerne er villige til å btale. Slik vi ser det, fungerer den lave tollgrensen som et hinder for et effektivt marked, og de norske forbrukerne kommer ut som den tapende part, heter det i brevet til Finansdepartementet.

Noen smutthull

Prisbevisste forbrukere prøver å omgå regelen ved å dele opp forsendelsene dersom de kjøper flere varer til en verdi av under 200 kroner, og noen utenlandske nettbutikker kjenner til de norske toll- og momsreglene og tilbyr å dele opp ordren uten at de tar ekstra betalt for dette.

For at du skal slippe å tenke på 200-kronersregelen, hvilke varer det er toll på - fra hvilke land, og gebyrere fra Posten, har DinSide laget en kalkulator som automatisk tar høyde for hvilke regler som gjelder for import av varer.

KALKULATOR: Så mye koster netthandelen egentlig

Deler av denne artikkelen har også tidligere vært publisert på DinSide. Artikkelen er oppdatert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer