Folk er lei 200-kronersgrensen

Men partiene som ville heve den, vant ikke valget.

Facebook-gruppa som protesterer mot 200-kronersgrensen får stadig flere medlemmer.
Facebook-gruppa som protesterer mot 200-kronersgrensen får stadig flere medlemmer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Øk 200-kronersgrensen for moms og toll på pakker fra utlandet NÅ!" heter Facebook-gruppa som Raymond Kristiansen opprettet i februar i år. Han synes reglene fra Tollvesenet er urimelige og reagerer på at 200-kronersgrensen ikke har vært rørt på flere tiår. Til nå er det 58.861 nordmenn som protesterer sammen med ham. Kan dette være Norges mest upopulære avgiftsgrense?

Frustrasjonen har utgangspunkt i regelen om at sendinger fra utlandet med en verdi på mer enn 200 kroner (eksklusiv frakt- og forsikringskostnader) er toll- og avgiftspliktige. Satsen ble opprettet i 1975 og har ikke vært endret siden. Med et utgangspunkt i den generelle prisstigningen tilsvarer 200 1975-kroner mer enn 918 kroner i dag, ifølge Statistisk sentralbyrås prisendringskalkulator.

Noen vil fjerne den

Noen av de politiske partiene sier de vil heve 200-kronersgrensen. Da vi tok en spørrerunde før valget, var det tre partier, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet, som ønsket å heve grensen til 1.000 kroner. SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil derimot at den blir stående på 200 kroner, mens Rødt og Kristelig Folkeparti kanskje kunne tenke seg å heve grensen til 400 kroner. Det er dermed liten sjanse for endring de neste fire årene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.