Fond for enhver smak

Fondene kan deles inn etter hvordan fondene plasserer pengene dine. Dette gjør det lettere å vurdere risikoen, og den forventede avkastning ved hvert enkelt fond.

Publisert

Pengemarkedsfond har svært lav risiko, samtidig som de gir en avkastning som normalt ligger noe over tradisjonell banksparing. Disse fondene investerer sine midler i korte rentebærende verdipapirer med en rentebinding på under 12 måneder. De kortsiktige plasseringene medfører at avkastningen raskt tilpasser seg endringer i rentenivået.

Obligasjonsfond har litt høyere risikoprofil enn pengemarkedsfond. Pengene blir her investert i rentebærende verdipapirer som er utstedt eller garantert av Den norske stat, kommuner og fylkeskommuner, finansinstitusjoner, banker og industriselskaper. Papirene har en rentebinding på over 12 måneder.

Kombinasjonsfond er en mellomting mellom rene aksjefond og andre typer verdipapirer. Pengene blir investert i aksjemarkedet, i sertifikater og obligasjoner. Siden risikoen blir fordelt på forskjellige markeder har disse fondene lavere risiko enn aksjefond.

Aksjefond investerer i egenkapitalinstrumenter. Aksjefondene kan tilpasse forventet risiko og avkastning ved å fordele investeringene på forskjellige markeder og bransjer. Rene nasjonale aksjefond og bransjefond har høyest risiko, men da også høyest forventninger til avkastningene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer