Fondene du ikke hører om

Men flere og flere nordmenn har fått øynene opp for indeksfond.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da nobelprisvinner og økonom Joseph Stiglitz besøkte Oslo i august la han ikke skjul på indeksfondenes fordeler, og mente det var enkelt å identifisere hovedgrunnen til at disse fondene ikke er mer populære:

- Indeksfondene er billige fond som gir lite penger tilbake til forvalterne.

Det bekreftes delvis av Kommunal Landspensjonskasse, som tilbyr mange indeksfond til norske sparere.

- Våre lave honorarer gir oss en begrenset mulighet til å betale kick-back til diverse rådgiver. Dette har nok gjort at disse i mindre grad anbefaler oss. Hos uavhengige økonomiske rådgivere ser vi imidlertid en meget klar tendens til at de i stadig større grad anbefaler våre produkter, sier Peder Ullevold, informasjonsrådgiver i Kommunal Landspensjonskasse (KLP).Deres indeksfond rettet mot privatkunder ble raskt populære, også blant ansatte som jobber med pengeplasseringer.

Når blir du millionær? Finn det ut her

Anbefales av økonomer

Flere profilerte økonomer har tatt til orde for å investere penger i indeksfond fremfor i mer aktive fond.

- Det er veldig vanskelig å finne sterke resultater som viser at aktive forvaltere generelt klarer å slå sin egen referanseindeks. Det er altså lite som tilsier at det er verdt å betale ekstra for dette. Samtidig betyr det ikke at gode aktive forvaltere ikke finnes, sier professor Øyvind Norli ved Handelshøyskolen BI.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer