Fondssparing

Fondene faller ulikt

Noen av fondene som småsparere setter penger i, har falt mindre i verdi enn andre. Vi viser deg hvilke.

FALLER I VERDI: Spareøkonom ser at alle typer aksjefond faller om lag like mye i disse dager, men noen faller mindre enn andre. Foto: Shutterstock
FALLER I VERDI: Spareøkonom ser at alle typer aksjefond faller om lag like mye i disse dager, men noen faller mindre enn andre. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kanskje kastet du deg nylig inn i fonds- og aksjesparing, gjerne som et nyttårsforsett?

Flere eksperter har jo anbefalt å plassere noe av sparepengene i fond, da dette som regel gir høyere avkastning enn vanlig kontosparing.

Tiden vi nå er inne i er trolig det første møtet mange småsparere får med børsfall og at sparepengene de har i fond faller i verdi. Dét kan være skummelt.

- Ikke selg nå, du er for sent ute

Nå har aksjemarkedene verden over falt med rundt 30 prosent hittil i år.

Til sammenligning: Under finanskrisen falt verdens børser med mellom 50 og 60 prosent fra topp til bunn, og det tok tre til fem år før kursene var oppe på de gamle toppnivåene. Det kan være en pekepinn på worst-case-scenario nå. I så fall er om lag halve fallet unnagjort.

- Jeg mener at det neppe er smart å vekte seg ned i aksjer nå. Du er for sent ute. Det kan godt hende at kursene skal videre ned fra dagens nivå, men dette vet ingen, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet.

- Husk på at aksjemarkedet er en såkalt «ledende indikator», som betyr at aksjekursene normalt vil begynne å stige fra bunnivåene før krisen er helt over. Når de ulike land har fått kontroll over spredningen og folk er tilbake i jobb, vil aksjemarkedet ha steget en del allerede, fortsetter han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer