Fondssparing

Fondene faller ulikt

Noen av fondene som småsparere setter penger i, har falt mindre i verdi enn andre. Vi viser deg hvilke.

FALLER I VERDI: Spareøkonom ser at alle typer aksjefond faller om lag like mye i disse dager, men noen faller mindre enn andre. Foto: Shutterstock
FALLER I VERDI: Spareøkonom ser at alle typer aksjefond faller om lag like mye i disse dager, men noen faller mindre enn andre. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kanskje kastet du deg nylig inn i fonds- og aksjesparing, gjerne som et nyttårsforsett?

Flere eksperter har jo anbefalt å plassere noe av sparepengene i fond, da dette som regel gir høyere avkastning enn vanlig kontosparing.

Tiden vi nå er inne i er trolig det første møtet mange småsparere får med børsfall og at sparepengene de har i fond faller i verdi. Dét kan være skummelt.

- Ikke selg nå, du er for sent ute

Nå har aksjemarkedene verden over falt med rundt 30 prosent hittil i år.

Til sammenligning: Under finanskrisen falt verdens børser med mellom 50 og 60 prosent fra topp til bunn, og det tok tre til fem år før kursene var oppe på de gamle toppnivåene. Det kan være en pekepinn på worst-case-scenario nå. I så fall er om lag halve fallet unnagjort.

KRISESVINGNINGER: Grafen viser hvordan markedet svinger. Det har for vane å stabilisere seg og øke igjen etter kriser. Trykk på bildet for å se det større. Kilde: Storebrand.
KRISESVINGNINGER: Grafen viser hvordan markedet svinger. Det har for vane å stabilisere seg og øke igjen etter kriser. Trykk på bildet for å se det større. Kilde: Storebrand. Vis mer

- Jeg mener at det neppe er smart å vekte seg ned i aksjer nå. Du er for sent ute. Det kan godt hende at kursene skal videre ned fra dagens nivå, men dette vet ingen, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet.

KRISEPAKKE: Partiene på Stortinget er enige om en økonomisk krisepakke. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

- Husk på at aksjemarkedet er en såkalt «ledende indikator», som betyr at aksjekursene normalt vil begynne å stige fra bunnivåene før krisen er helt over. Når de ulike land har fått kontroll over spredningen og folk er tilbake i jobb, vil aksjemarkedet ha steget en del allerede, fortsetter han.

Flere fond faller, men ulikt

Men er det noe fond som faller mindre enn andre nå, som dermed er et «sikrere» valg for småsparere?

Ifølge Sættem faller nesten alle typer fond, og oppsummerer i tre punkter:

 • Kombinasjonsfond har, naturlig nok, falt mindre enn aksjefond, siden slike fond også inneholder rentepapirer.
 • Rentefond har falt minst, men også her har vi sett mellom ti og 20 prosent verdifall på risikable rentefond, såkalte «high yield-fond».
 • Trygge rentefond, som investerer i korte statsrentepapirer, kan sammenlignes med bankinnskudd, og har naturlig nok holdt seg i verdi.
 • Når det gjelder indeksfond, som er den fondstypen Forbrukerrådet, blant andre, anbefaler for småsparere, faller indeksfond så å si like mye som aktive fond.

Disse fondene har falt mest (øverst) til minst (nederst) hittil i år

 1. Aksjefond på Oslo Børs
 2. Valutasikrede, internasjonale aksjefond
 3. Internasjonale aksjefond uten valutasikring
 4. Kombinasjonsfond med høy aksjeandel
 5. Kombinasjonsfond med lav aksjeandel
 6. Rentefond som investerer i high yield-papirer
 7. Rentefond som investerer i korte statspapirer (har ikke falt noe)

- Aksjeandel er den desidert viktigste forklaringen på at fondene faller ulikt. Dernest er en viktig forklaringsvariabel om fondet er valutasikret eller ikke, sier Sættem.

Hva er et valutasikret fond?

 • Flere forvaltere, spesielt KLP, har opprettet valutasikrede varianter av deres internasjonale indeksfond de siste årene.
 • Fordelen med et valutasikret fond er at du unngår valutarisiko, og er kun eksponert for utviklingen i den aktuelle aksjeindeksen. De siste årene har kundene fått vesentlig lavere avkastning ved å valutasikre fondet, siden norske kroner har svekket seg mot valutaer som dollar og euro. Siste fem årene har de fått hele seks til sju prosentpoeng lavere årlig avkastning ved å velge et valutasikret globalt indeksfond. Småsparere bør holde seg til den ordinære varianten, som ikke er valutasikret. Det har marginalt lavere kostnader.
 • Nå som kronekursen er rekordsvak er det imidlertid en del fondssparere som velger valutasikrede aksjefond, siden disse vil gjøre det bedre enn et tilsvarende fond uten valutasikring dersom kronekursen vil styrke seg igjen.
 • På lang sikt skal det ikke lønne seg å velge et valutasikret aksjefond fremfor det samme fondet uten valutasikring, siden valutasikring koster litt ekstra, typisk 0,03 til 0,1 prosent mer. På lang sikt er valutasikring et nullsumspill, men i perioder kan du tjene eller tape på å valutasikre fondet.

Kilde: Nordnet-bloggen

Rådet er å stå i det

Flere av DNBs kunder som har fondssparing i Spare-appen har tatt kontakt med banken med spørsmål om de bør selge fondene sine nå.

- Sparing i aksjefond er blitt mindre verdt, fordi verdiene i aksjefondene faller når børsene faller. For dem som har spart lenge i fond vil nedgangen spise opp tidligere gevinster, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til Dinside.

Ekspertene er imidlertid tydelige på at svingninger i markedet er en del av «gamet» når du setter penger i fond.

- Har du en langsiktig plan om å spare i fond, så hold deg til planen, sier Sættem.

- Ingen vet hvor aksjemarkedet vil gå på kort sikt, og om bunnen er nådd eller ei. Det vi vet, derimot, er at aksjemarkedet på lang sikt vokser i takt med at verdensøkonomien vokser, og vi kan derfor være temmelig sikre på at et innskudd i et bredt, globalt aksjefond i dag vil slå banksparing på fem til ti års sikt, sier spareøkonomen videre.

Men, det gis ingen garantier i aksjemarkedet, understreker han til slutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer