- For dårlig mat i SFO

- Det er ikke tilfeldig at barna nå måles og veies, sier ernæringsekspert.

Eræringseksperter vil ha SFO-ansatte tilbake på skolebenken for å lære dem om barn og kosthold. Foto: Merete Korberg Dalsbø
Eræringseksperter vil ha SFO-ansatte tilbake på skolebenken for å lære dem om barn og kosthold. Foto: Merete Korberg Dalsbø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høgskolelektor i ernæring og helse ved Høgskolen i Tromsø, Line Husjord, frykter at barna i SFO blir feilernært på grunn av for dårlig kompetanse blant de ansatte. Nå krever hun at ernæring blir innlemmet som et fag i førskoleutdanningen.

- De som jobber i SFO er ikke kjent med kostanbefalingene fra helsemyndighetene. I dag har førskolelærere ernæring som tema, men ikke som fag. Det betyr at de lærer om skikk, men i mindre grad om måltidsrytme og kostholdssammensetning, sier hun til DinSide Helse.

- Min oppfordring er at ernæring blir tatt inn som et obligatorisk fag, eller i det minste som valgfag og som et videre- og etterutdanningstilbud, slik at de som arbeider med barna får økt kunnskap om, og et bevisst forhold til, ernæring, kosthold og helse. Denne kunnskapen bør ligge til grunn for et mer konstruktivt samarbeid med foreldrene når det gjelder barnas kosthold i SFO, sier Husjord.

Må ikke bli ei fallgruve

Høgskolelektoren mener SFO faller mellom to stoler hva kosthold angår.

- Maten i SFO kommer fra to plasser, den ungene har med seg i sekken og den som de ansatte ved SFO handler inn. Problemet er at de ansatte ved SFO har for liten kunnskap om ernæring, og at de ikke samarbeider med foreldrene i tilstrekkelig grad.

Hun mener at enkle grep kan utgjøre store forskjeller - og vil blant annet ha magrere meieriprodukter, økt inntak av frukt og grønt, grovere kornprodukter og flere fiskeprodukter på menyen.

- Det er ikke tilfeldig at et representativt utvalg av barn i Norge nå skal måles og veies, sier Husjord og henviser til undersøkelsen som Folkehelseinstituttet gjennomfører på initiativ fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

- Sett i et folkehelseperspektiv må vi starte tidlig, og da må ikke SFO være ei fallgruve.

Les også: Hvor mye veier barnet ditt?

Mange hensyns skal tas

Smørkniven glir raskt over brødskrivene som ligger spredt utover bordet. Flere hundre små munner skal mettes. Sammen med ernæringsfysiolog Camilla Andersen er DinSide Helse på besøk hos SFO på Grav skole i Bærum kommune for å ta en grundigere kikk på menyen.

- De yngste barna får ferdigsmurt mat, og sitter samlet og spiser mens de hører på en lydbok eller blir lest for. Vi legger opp til at barna fra tredjeklasse og oppover tar ansvar for å smøre mat og spise selv, men vi passer godt på, og gir flere påminnelser ved behov, forklarer SFO-leder Marianne M. Solbakken.

Det er ikke lett å tilfredsstille alle. Det har Solbakken erfart, men i samråd med foreldrene og helsesøster på skolen prøver hun og de andre ansatte på SFO å sette sammen den beste menyen ut fra de midlene de har tilgjengelig.

SFO-leder Mariannne M. Solbakken og baseleder Eva Bengtson får gode råd fra ernæringsekspert Camilla Andersen.
SFO-leder Mariannne M. Solbakken og baseleder Eva Bengtson får gode råd fra ernæringsekspert Camilla Andersen. Vis mer

- For eksempel klaget foreldrene på at vi brukte syltetøy med for mye sukker. Da skiftet vi til 100 prosent bær, sier SFO-lederen.

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen synes Grav skole gjør mye bra, men også her, som ved de fleste andre steder, er det rom for forbedring.

- Det er veldig bra at de tilbyr havregrøt. Det både metter godt og gir god næring. I tillegg serverer de frukt etter hvert måltid, sier Andersen, før hun legger på en mer alvorlig mine.

- Ifølge menyen har de Go’morgen yoghurt. Den inneholder mye sukker, så jeg vil anbefale dem å ikke bruke den. Det er ganske mange kalorier i ett beger, så jeg mener barna får i seg veldig mange kalorier i forhold til mettheten. Det er viktig at barna spiser bra og får sunn og god mat mens de vokser, så man skal ikke begrense kaloriene sånn sett, men man skal passe på at de kaloriene man får i seg er sunne kalorier, som gir næring til kroppen.

Les også: Slik blir usunt sunt

Ulik praksis

Praksisen for matserveringen i SFO varierer fra kommune til kommune, og ofte også fra skole til skole innad kommunen. I Trondheim er for eksempel SFOene pålagt å servere ett måltid om dagen. I Bergen, derimot, har barna med seg egen mat.

- I Bergen er det vanlig at barna har med seg egen matpakke. Vi deler ut melk til de som har betalt for det, sier SFO-leder ved Paradis skole i Bergen, Sissel Grimen.

Her har de opprettet en matkasse som koster foreldrene 150 kroner i halvåret.

- Disse pengene dekker melk og det vi serverer på såkalte "kosedager" som vi har omlag hver 14 dag. Da serverer vi frukt, eller for eksempel grønnsaker og dipp.

Les også: Margarin gjør deg tykk og dum

I tillegg til menyen på Grav skole har ernæringsfysiolog Camilla Andersen sett nærmere på hva som serveres ved et tilfeldig utvalg SFOer. Her slår hun hovedsaklig ned på to ting.

- De kan begrense inntaket av Cornflakes, eventuelt heller velge fullkorn-varianten. Jeg er heller ikke fan av fiskepinner, på grunn av frityr med usunt fett og lite fisk. Det finnes forresten en fullkornsvariant av fiskepinner også. Men hovedbudskapet bør heller være å redusere bruken, og tenke mest mulig rene fiskeprodukter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer