For kul til å kjøre uten

Når skiproffene sikrer seg, følger folk etter. Hjelmer, ryggbeskyttelser og skredsøkere er utstyr som blir stadig mer populært, ifølge eksperter.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Man kan trygt si at sikkerhet er trendy


Sikkerhetsutstyr for ski- og brettfolket er en voksende trend, ifølge eksperter.

Ferske tall fra Alpinanleggenes Landsforening viser at hjelmen fortsatt er i sterk vekst. Både telemark-, alpint- og snøbrettkjørere bruker i større grad hjelm. Blant barn bruker hele ni av ti under 13 år nå hjelm i alpinbakken, og de voksne er på god vei etter:

- På skadestatistikken kan vi lese at 62 prosent av alle aldersgrupper bruker hjelm. Tar vi med de som ikke synes på skadestatistikken, altså de som ikke skader seg, kan vi nok lett si at i alle fall totalt 65 prosent av folk i alpinbakken bruker hjelm. Det er mye mer enn for 10 år siden, sier generalsekretær Andreas Rødven i Alpinanleggenes Landsforening.

De fleste norske alpinanalegg har hjelmer til gratis utlån, ifølge Rødven, som legger til at Norge nå trolig er det landet i Europa med høyest hjelmprosent.

Les også: Kjør trygt med hjelm

Ryggskader og snøskred
Men ekspertenes inntrykk er at det ikke bare er hodebeskyttelse som opptar ski- og brettglade nordmenn.

Rødven sier sikkerhetsutstyr er en trend som har tatt av de siste fem-seks årene.

- Går man i en kafeteria på skisenteret, ser man telemarkskjørere med blinkende skredsøkere og spader på seg. Telemarkskjørerne har en høy off pist-andel, og det er nok derfor de har blitt så flinke til å utstyre seg. Dessuten ser vi stadig oftere ryggskinner blant de som kjører i park, sier Rødven.

- Hvorfor har sikkerhet i bakken blitt en trend?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


- Trend og sikkerhet går hånd i hånd. Når de gode gutta begynner å kjøre med ryggskinner og hjelm, gjør de andre det også. Dessuten har det kommet mye bra utstyr, blant annet lettere hjelmer. Og nordmenn er nok litt utstyrsfikserte, sier Rødven.

Rødven minner om at man ikke skal være for ”eplekjekk” i bakken selv om man har utstyrt seg med beskyttelse.

- Andelen hodeskader utgjør cirka 15 prosent av det totale antall skader til legebehandling, og dette har gått overraskende lite ned etter at flere begynte med hjelm.
Det er klart hjelmen gir beskyttelse, men man skal ikke tro man er usårlig selv om man har hjelm på. Kjør med hodet, selv om det er beskyttet, sier han.

Les også: Kjør skadefritt i bakken

- Blitt standard
Erlend Sande, redaktør i ski- og snowboardmagasinet Fri Flyt, sier det er mye vanligere å bruke ryggplater i Norge enn i utlandet.

- De som er ivrige er ofte opptatt av utstyr og å passe på sikkerheten sin. Jeg tror en del har begynt å bruke ryggplater i bakken, og det er også veldig aktuelt for de som kjører i park. Og hjelm har jo blitt standard for mange på ski, akkurat som det har blitt det for mange på sykkel, sier Sande.

Han kjører mye i løssnø og bruker både hjelm og av og til ryggplater.

- Mange kjører også med elektronisk skredsøker, søkestang og spade. Det er slikt utstyr som det kanskje var vanlig at fjellguider og proffe folk brukte før, mens nå er det mange løssnøkjørere som bruker det, sier Sande.

Arne Ekeland, skiskadeforsker og direktør ved Martina Hansens hospital i Bærum, sier også at sikkerhetsutstyr er i vinden, og at flere, både snowboardere og alpintkjørere, er mer opptatt av det nå enn tidligere.

- Det er særlig mange flere nå som bruker hjelm, kanskje fordi det blant annet har blitt påbudt i snowboardkonkurranser. Dessuten har det kommet tøffere design på hjelmene, og de har blitt mer moteriktige, sier han.

Les også: Viktig med hjelm

- Føler seg tryggere
- Man kan trygt si at sikkerhet er trendy, sier innehaver Halvor Engen ved Oslo Snowboard Senter til DinSide Helse.

- For ti år siden var det problemer med å få folk til å bruke hjelm, mens i dag er hjelm motekultur, sier Engen, som sier han også selger mye ryggbeskyttere.

Og det er ikke bare proffene som skal ha skikkelig utstyr, ifølge Engen.

- Nå er det ”mannen i bakken”, helt vanlige fritidskjørere, som kjøper både hjelm og ryggbeskyttelse. Folk føler seg tryggere med det, tror Engen.

- Hjelmsalget gjennom taket
- Hjelmsalget har omtrent gått gjennom taket. Vi selger veldig mye mer til voksne. Barna har jo alltid kjørt med hjelm, men nå skal pappa også ha, sier støvel- og skiekspert Henrik Evensen ved Oslo Sportslager.

- Vi selger også ryggplater nå. Det går mest på frykten for å bli påkjørt bakfra, mener Evensen, som også forteller at han selger mer av skredsøkere.

Tallene fra Alpinanleggenes Landsforening viser at håndleddsskader er den absolutt største skadeformen for snowboardere.

- Det er derfor av stor betydning å bruke håndleddsbeskyttere, sier Rødven.

Men ved White Water, Norges største snowboardbutikk, kan daglig leder Espen Synnestvedt fortelle at de ikke selger så mye håndleddsbeskyttere.

- Hjelmer selger vi mye av, og de siste årene har vi begynt å selge mye ryggplater. Vi selger mye mer av dette enn av håndleddsbeskyttere, sier Synnestvedt og mener en mulig forklaring kan være at tilsiget av nybegynnere på snowboard er lavere nå enn for 10-15 år siden.

Les også: Brenn kalorier i snøen

Sikkerhet i bakken

Bruker du sikkerhetutsyr på ski eller brett? (Avsluttet)
Ja(75%) 220
Nei(18%) 54
Noen ganger(7%) 21
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Forsidebildet viser redaktør Erlend Sande i ski- og snowboardmagasinet Fri Flyt. Foto: Asbjørn Berge, Fri Flyt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer