For lite oksygen på flyet

Trykket i en flykabin er like lavt som på toppen av Galdhøpiggen. Det betyr at over halvparten av alle flypassasjerer får for lite oksygen under flyturen.

Publisert
Sist oppdatert

Flyreiser med mye støy og trengsel kan være en belastning for mange.

Men stress og tørr luft er ikke de eneste belastningene på kroppen din under flyturen. Mangel på oksygen kan nemlig være utslagsgivende for dødelig hjertestans eller blodpropp.

Irske forskere mener nå at oksygenmangelen kan være dødelig for lungesyke og eldre passasjerer.

- Noen kategorier av mennesker bør ikke sette seg på et fly før de er blitt kontrollert av noen med kunnskaper om lungesyke i forbindelse med flyreiser.

- Flyene er jo konstruert ut ifra den praktiske erfaringen at friske mennesker tåler denne nedsatte oksygentilgangen. Men mennesker med dårlig lungefunksjon, for eksempel på grunn av alvorlig KOLS kan få problemer på flyreisen, forteller seksjonsoverlege Carl Christian Christensen ved Glitreklinikken.

Pustevansker og hjertesviktIrske forskere har undersøkt oksygennivåene i flykabiner på korte og lange flyturer. De mener at oksygenmangelen kan forklare problemer som pustevansker, hodepine og hjertesvikt ombord i flyene.

Undersøkelsen omfatter 84 passasjerer på korte og lange reiser. Målingene viser at oksygen-nivåene holder seg på omtrent 97 prosent av vanlig nivå på bakken, men faller til gjennomsnittlig 93 prosent når flyet er i luften. Grunnen til at oksygenmengden faller, er at flykabinen ikke klarer å opprettholde det samme lufttrykket som på bakkenivå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer