For liten til medisiner

Slik letter du småbarns forkjølelsessymptomer.

Ikke-medisinske tips som hjelper. Foto: Colourbox
Ikke-medisinske tips som hjelper. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mange forkjølelsesmedisiner som kan brukes på små barn - det meste av slike produkter er for voksne eller i alle fall større barn. Spør du etter hostemedisin på apoteket, får du gjerne høre at hostemekanismen har en funksjon - det er for å hoste opp slimet som ligger der nede i brystet og gjør ugang; og dette bør man helst få opp og ut.

Og hva med generelt ubehag, tett eller rennende nese?

Her er 11 ikke-medisinske tips for lindring av småbarnsforkjølelsen:

Honning

Fra 1 år og oppover
Honning fungerer bedre enn tradisjonell hostemedisin. Dette fant forskere ved Pennsylvania State University's College of Medicine, da de lot 105 barn i alderen 2 til 18 år teste ut honning mot hoste. Noen av barna ble behandlet med hostemedisin som inneholdt dextromethorpan med smak av honning, kun med honning eller de fikk ingenting. Honning viste best effekt både med hensyn til hoste og søvnkvalitet.

Gi barn mellom 1 og 5 år 1/2 teskje med honning, og barn mellom 6 og 11 år kan få en teskje. Noen blander honningen med varmt vann og tilsetter en dæsj med presset sitron, som gir litt c-vitaminer til miksturen.

Husk å pusse tennene godt etter honninginntaket, spesielt dersom barnet får det ved sengetid.

Det er svært viktig å ikke gi honning til barn under 1 år. Honning kan inneholde bakterien Clostridium botulinum, som kan gi spedbarnsbotulisme hos barn under 12 måneder. Spedbarnsbotulisme er i ytterste konsekvens dødelig. Symptomer er raskt tiltagende slapphet, redusert sugerefleks, vanskeligheter med å svelge, lammelser og pusteproblemer.

Dette er et nesehorn. Foto: Yogaprosess
Dette er et nesehorn. Foto: Yogaprosess Vis mer


Nesehorn til neseskylling

Fra 4 år og oppover
Aldersantydningen er som angitt av magasinet BabyCenter.com, men her får du nesten bare se an barnet ditt - kanskje må det være eldre for å kunne bruke dette. Ved hjelp av nesehornet, skyller du saltvann gjennom bihulene: Inn det ene neseboret og ut det andre. Dette løsner opp i tette neser, og skyller ut smuss. Jevnlig bruk av dette under forkjølelser, kan for eksempel forebygge bihulebetennelser og dermed unngå bruk av antibiotika. Men du trenger altså et veldig samarbeidsvillig barn. Det kan føles litt ekkelt første gang, og det krever en bestemt teknikk.

Ifølge en studie av 390 barn fra 6 til 10 år, fant forskerne at nesespray av sjøvann avhjalp forkjølelsessymptomer raskere enn standard forkjølelsesmedisiner.

Snyting

Fra 2 år og oppover
Det kan kanskje synes som en selvfølgelighet, men for mange barn faller det på langt nær naturlig å snyte seg. Det er heller ikke helt enkelt å få til, og kreves en viss teknikk. Men med en boks supermyke papirlommetørklær, er det klart for å lære.

Slik kan du lære barnet å snyte seg:

 • Vis hvordan det gjøres, og la barnet kopiere deg. Dette er ofte den letteste måten.

 • Lær barnet å holde igjen det ene neseboret og blåse forsiktig ut av det andre. Et speil under nesen vil hjelpe barnet til å se pusten.
 • Lær barnet å snyte seg forsiktig, så hun ikke får vondt i ørene.
 • Brukte papirlommetørklær? De kastes i søpla ... Like greit å lære seg først som sist.
 • En morsom variant av nesesugeren.
  En morsom variant av nesesugeren. Vis mer


  Nesesuger

  For babyer
  Nesesugeren er bra for barn som ikke greier å snyte seg selv. Bruk den til å fjerne snørr fra barnets nese. Kan også brukes sammen med saltvannsdråper; drypp litt saltvannsdråper i nesen, la virke i ti sekunder, og bruk nesesugeren til å dra ut saltvannet og eventuelle uhumskheter. Det er ikke tilrådelig å bruke nesesugeren mer enn et par ganger om dagen.

  Saltvannsdråper kan brukes også uten følge med nesesuger.

  Morsmelk

  For babyer
  Dette er et eldgammelt kjerringråd, men det er fremdeles flittig brukt som tips på helsestasjoner og blant leger. Drypp litt morsmelk inn i neseborene på babyen før amming, så trekker barnet dråpene inn i nesa når han begynner å suge, og morsmelken får gjort sin velgjørende virkning både i nesa og i magen. Morsmelka kan åpne tette neser.

  Gurgle saltvann

  Fra 4 år og oppover
  Gurgling med saltvann skal lindre sår hals, samtidig som det renser opp i slim i halsen. Ta ganske enkelt en halv teskje salt i et glass med varmt vann og rør til saltet er løst opp. En sprut sitron kan gi en ekstra velgjørende effekt. Ta en slurk og gurgle i vei. Noen barn er i skolealder før de greier dette, mens andre kan lære det tidligere. Øv gjerne med vanlig vann til å begynne med, og lær barnet å spytte ut vannet etterpå - heller enn å svelge det ned.

  Gurgle gjerne fire ganger om dagen mens barnet er sykt.

  Heve hodet

  Alle aldre
  Er det ikke rart hvordan nesen tetter seg og hosten tiltar etter at barnet kryper ned i sengen? Du kjenner det sikkert igjen fra deg selv også.

  Ved å heve hodeenden av sengen, kan du hjelpe barnet til å puste lettere. Det er selvsagt mange måter å løse dette på: Legg et par bøker under sengebeina i hodeenden, eller legg et par håndduker under madrassen, slik at det blir en liten oppoverbakke. Men ikke overdriv; du ender bare med at barnet i hvert fall ikke får sove, eller de helt minste barna kan skli ned i fotenden av sengen.

  (Nesten) Alle triks er tillatt for bedre nattesøvn: Kanskje har du en vogn som barnet sover godt i, og som har en fin vinkel på ryggen? Sett den på soverommet og legg barnet der i stedet.

  Hvile, hvile, hvile

  Alle aldre
  Rikelig og god hvile får barnet raskere på beina igjen. Ikke stress med barnehage, skole og aktiviteter når barnet er sykt - la barnet hvile og sove mye, så slipper sykdommen raskere. Dette er kanskje ikke tiden å pirke på tidskvoten med tv-titting ... Spill, tegn, les ...

  Damp

  Alle aldre
  Du vet kanskje fra deg selv at en varm dusj har forløsende effekt på tette slimhinner? Så også for barna. La barnet ta et deilig, varmt og dampende bad (ikke for varmt, selvsagt) - og opphold dere gjerne en tid på det dampfylte badet. Ikke helt badetid? Sett på varmtvannet, lukk badedøren og les en bok i 15 minutter.

  Ekstra væske

  6 måneder og opp
  Væske hjelper mot dehydrering, og tynner ut nesesekretene.

  Styr unna all annen drikke enn morsmelk/morsmelkerstatning for babyer yngre enn 6 måneder - med mindre legen sier noe annet. Så små babyer trenger ikke vann, og for mye kan være skadelig. Legg heller babyen litt ekstra til puppen/flaska for å få i henne nok væske.

  Gi den drikken som barnet ønsker - om han ikke vil ha vann, så gi for eksempel juice. Vil ikke drikke? Gi is laget av juice. Alt er bedre enn ingenting. Men det kan være et godt tips å begrense inntaket av melkeprodukter, da dette øker slimproduksjonen.

  Suppe og varme drikker

  Fra 6 måneder og oppover
  Varme væsker kan virke lindrende ved forkjølelse, og studier har vist at kyllingsuppe faktisk kan lindre forkjølelsessymptomer som verking, tretthet, feber og tette kanaler. Gi barnet lunken, men ikke glovarm suppe, te eller annet som barnet liker. Hermetisk suppe skal funke like godt som hjemmelaget, ifølge en studie ved universitetet i Nebraska.

  Kilde: BabyCenter.com og egne kilder

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer