- For mye frukt er farlig

For mye frukt og grønt kan virke veksthemmende og føre til vitaminmangel, advarer eksperter.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I dagens helsefokuserte samfunn får foreldrene straks dårlig samvittighet dersom barnet ikke får sine "fem om dagen", sier Sarah Almond til avisen Daily Mail. Den britiske barnelegen er bekymret for at barn under fem år kan ha et ubalansert kosthold, og hun deler bekymringen med en rekke eksperter. Av en fersk britisk studie fremgår det at kun 30 prosent av barn under fem år får dekket anbefalt antall kalorier hver dag.

Les også: - Uetisk å oppdra barn som vegetarianere

- Mister viktige næringsstoffer

- Vi forventet å finne at majoriteten av barna inntok altfor mange kalorier, for mye fett og salt og alt for lite frukt og grønt. I stedet oppdaget vi at flertallet hadde vippet mot det andre ekstreme ytterpunktet, som innebærer et inntak av for mye frukt og grønt, sier Almond til Daily Mail. Store mengder fiberrike frukter og grønnsaker fyller raskt opp små barnemager, og kan dermed hindre at barna får i seg andre viktige næringsstoffer, advarer hun.

Ernæringsfysiolog Hanna Hånes er enig. Hun vil i utgangspunktet anbefale fem om dagen for alle barn over to år, men understreker at det er viktig å tilpasse porsjonenes størrelse. Noen barn trenger dessuten tid på å venne seg til nye smaker, påpeker hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer