For mye salt er livsfarlig for barn

Saltinntaket i Norge er dobbelt så høyt som det burde være, og 75 prosent av det får vi i oss gjennom behandlet mat. I England blir matindustrien beskyldt for å sette barns liv i fare ved å bruke for mye salt.

Publisert
Sist oppdatert

Der har The Food Standards Agency, som tilsvarer det norske Statens næringsmiddeltilsyn, laget nye anbefalinger for saltinntak, og bedt industrien om å redusere saltinnholdet i maten.

Det sa at barn fikk i seg alarmerende store mengder salt uten å vite det.

Foreningen for saltprodusenter i landet sa at de fleste vitenskapelige studier motsatte seg anbefalingene om redusering av saltinntaket.

BlodtrykkEt høyt saltinntak har en sammenheng med høyt blodtrykk, og det er det som bekymrer engelskmennene mest.

Byrået anbefaler at barn under seks måneder bør få i seg mindre enn 1 gram salt om dagen, og de mellom 7 og 12 måneder 1 gram daglig.

Barn mellom 1 og 3 år kan få 2 gram salt om dagen, 4- til 6-åringer kan få 3 gram om dagen, 7- til 10-åringer anbefales et saltinntak på 5 gram, og barn mellom 11 og 14 kan spise 6 gram salt om dagen.

Undersøkelser viser at barn får i seg en god del mer salt enn dette.

Dobbel doseNordmenn får i snitt i seg 10-12 gram salt daglig. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet anbefaler maks fem gram. Studier viser at hvis vi hadde halvert saltinntaket ville det gitt 1870 færre tilfeller av hjerteinfarkt og hjerneslag årlig i Norge. 550 dødsfall kunne vært unngått.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer