For mye TV kan gi søvnproblemer

Ungdommer som ser mer enn tre timer på TV hver dag har høyere risiko for å utvikle søvnproblemer enn dem som ser mindre, sier forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Omtrent 10-15 prosent av alle nordmenn har vanskeligheter med å sovne eller sove godt, og forfatterne bak den åtte år lange studien av 759 familier sier problemet kan skyldes for mye TV-titting.

- Flere faktorer, som anspenthet, psykisk opphisselse, skremselseffekten av traumatiske scener, lys fra TVen og manglende fysisk aktivitet på grunn av TV-titting kan føre til vanskeligheter med å sovne eller sove godt, skriver studiets forfatter Jeffrey Johnson fra New York State Psychiatric Institute ved Columbia University Medical Center i New York.

Studiet, som er publisert i tidsskriftet Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, viser at over tre timer TV-titting om dagen når man er 14 år har en sammenheng med søvnproblemer tidlig i voksenlivet.

Problemene minsket i de tilfellene der personene kuttet ned til én time TV-titting daglig før de fyllte 16.

Hvis du har problemer med å sove kan disse ti tipsene hjelpe:

* Sov nok til å føle deg uthvilt, men ikke mer. * Stå opp omtrent til samme tid hver dag. * Unngå kaffe, te og coladrikker i fire timer før sengetid. * Ikke gå sulten til sengs. * Ikke bruk alkohol som sovemiddel. * Sørg for mørke og ro i soverommet. * Ha en passelig temperatur i soverommet. * Unngå regelmessig bruk av sovemidler. * Gå ut av sengen og gjør noe annet en stund hvis du ikke får sove. * Ikke ta med deg problemer til sengs.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer