For sent å kjøpe aksjer?

Børsen steg 5,5% torsdag, eller mer enn innskuddsrenten i fire år. Kan du stadig kjøpe?

For sent å kjøpe aksjer?
Publisert
Sist oppdatert

Det er lite jubel på Oslo børs, for etter 5. februar 1999 er det ikke lenger noen som handler der. Eventuell jubel skjedde torsdag kveld, på barer i området rundt rådhuset og Aker Brygge. De litt eldre, som skulle komme edru hjem til middag, unnet seg kanskje i stedet en tur innom bilforhandleren på veien hjem.

Fire års sparing

På én dag - torsdag 7. mai - var børsen i en periode oppe i en kursstigning på 5,5%, eller like mye som man får i avkastning på Sparekonto i Fokus bank på fire år.

Selv de som er livredde for risiko kjenner i en slik situasjon grådigheten røske litt i mellomgulvet: - Kan jeg kjøpe aksjer nå, eller er oppgangen over for denne gangen?

Les også: Nå blir fondene billigere

Du får ikke utbetalt avkastningen

Avkastningen på en aksje er selskapets overskudd etter tap og renter og skatt og avskrivninger og nedskrivninger, fordelt på antall aksjer. Du får riktignok ikke utbetalt disse pengene, da de færreste selskaper deler ut hele resultatet som utbytte. Mange selskaper deler ikke ut utbytte i det hele tatt, men det skulle forsåvidt ikke gjøre noen forskjell: Pengene er aksjonærenes. Aksjonærene kan bestemme om de vil la bedriften beholde dem, eller om de har andre prosjekter der pengene kan kaste mer av seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer