Kjøpe og selge bolig

Forberéd deg til høstens boligbytte

Planlegger du å selge boligen du bor i og kjøpe ny til høsten, bør du snakke med banken allerede nå.

HEV VERDIEN: Enten du skal selge boligen eller få lånet refinansiert, kan det lønne seg å gjøre enkle eller mer omfattene grep. I saken nedenfor får du flere gode tips for parallelt boligkjøp og -salg. Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer
Publisert

Om sommeren er det som regel ikke så mange som legger ut boligen sin for salg, og dermed er det heller ikke alltid så mye spennende for boligkjøperne å kikke på.

Men har du plan om å kjøpe ny bolig til høsten og samtidig selge den du bor i til høsten, bør du begynne forberedelsene allerede nå.

Det er også flere potensielle feller du kan gå i ved parallelt kjøp og salg, som du blir advart i det følgende.

Snakk med banken

Eva Sørmo, økonomisk rådgiver i Enomi, anbefaler deg som planlegger boligbytte om å snakke med banken din, få dem til å beregne hvor langt du kan strekke deg prismessig i boligkjøpet og rådføre deg med dem om hvordan boligbyttet kan løses rent praktisk.

- Går du opp i pris ved nytt boligkjøp, må du kanskje låne mer, så sjekk hvor store terminbeløp du får med nytt lån og hvordan dette vil påvirke din økonomi, sier Sørmo til Dinside.

Og, ja, du må ha et finansieringsbevis klart hvis du skal legge inn bud på en ny bolig selv om du allerede eier en annen bolig.

Du kan unngå mellomfinansiering

Som regel må du søke mellomfinansiering ved parallelt boligkjøp og -salg. Dette gjelder spesielt når banken trenger sikkerhet i egenkapital som er bundet i eksisterende bolig.

- Mellomfinansieringslånet tilsvarer den egenkapitalen som du trenger til boligkjøpet og som er bundet opp i eksisterende bolig. Dette lånet blir innfridd når du har solgt eksisterende bolig, forklarer Sørmo, men legger til:

- Har du oppspart nok egenkapital mens du har bodd i boligen du allerede eier, kan du unngå mellomfinansiering og søke kun ordinært boliglån.

Gode råd til førstegangsselgere

Det er imidlertid ikke bare kun selve boligkjøpet du må tenke på hvis du allerede er boligeier, for du sitter jo med en bolig som du gjerne skal selge - og det kan fort bli dyrt å sitte lenge med to boliger hvis det ikke er planen.

Dinside har tidligere skrevet om gode råd til førstegangsselgere, og her er en kort oppsummering av dem:

  • Du kan gjøre det lurt i å spørre om andres erfaringer med salg, gjerne fra noen du har tillit til.
  • Finn en lokalkjent, erfaren megler som kjenner boligmarkedet der du bor. Hvis førstegangsselgeren opptrer alene, er det lett å bli ukritisk til alt en megler foreslår i salgsprosessen. For all del, finn en megler du stoler på, men vurdér kritisk og etterprøv det megleren foreslår.
  • Det er ikke uvanlig å velge megleren som setter verdien på boligen høyest, men dette er en typisk felle boligselgere kan gå i. For høye forventninger til salgssummen kan imidlertid gi en smell knyttet til det du har kjøpt ny bolig for og at salgsprosessen kan ta lenger tid.
  • Sjekk også hva boligsalget koster deg og vurdér om du kan gjøre deler av eller hele salget på egenhånd for å spare utgifter.

Kjøpe eller selge først?

Er du usikker på hva du får for boligen eller hvor lang tid det vil ta å selge, kan du vurdere å selge før du kjøper, men da kan du risikere at du ikke får kjøpt boligen du ønsker etter salget, og kanskje må leie en periode eller velge en bolig som ikke er førstevalget.

- Du kan vurdere å selge først med overtakelsestidspunkt noen måneder fram i tid, slik at du får litt tid på deg til å kjøpe ny bolig i mellomtiden, foreslår Sørmo, og fortsetter:

- Kjøper du prosjektert bolig med overtakelse etter en lenger periode, får du enda bedre tid til å selge.

Legg inn buffer

Sørmo anbefaler deg også å legge inn en buffer som tar høyde for at du får mindre for boligen du eier ved salg enn du antar. Da er du godt forberedt til å måtte betjene litt mer i boliglån.

- Du risikerer at boligmarkedet endrer seg i løpet av den perioden du selger og kjøper bolig. Dersom du kjøper og ikke får solgt boligen til forventet verdi, kan du risikere å få et topplån i banken med høyere rente og kortere løpetid, sier hun.

- Tar det lang tid å selge gammel bolig, vil du kanskje måtte betjene flere store lån i denne perioden. Da kan du eventuelt snakke med banken om avdragsfrihet i denne perioden, avslutter Sørmo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer