Forberedt på ekstra pågang

I år kan enkelte butikker vente seg ekstra pågang på julaften.

TABBE: Denne ribbe-tabben bør du unngå på julaften. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har blitt en vanesak at butikkene holder åpent til kl. 16 på julaften, men i år blir det annerledes.

For i år faller 24. desember på en søndag, og det betyr at matbutikkene holder stengt.

Dermed må de søndagsåpne butikkene redde alle som har glemt å kjøpe inn viktige ingredienser til julemiddagen.

- Kan bli ekstra trykk

DinSide har kontaktet de ulike kjedene for å høre om de forventer ekstra pågang på julaften.

- Butikkene er bevisste på at julaften i år kommer på en søndag og at det dermed kan bety økt trykk i en del butikker, forteller Anna Kappler, kommunikasjonsrådgiver for Joker og Spar, til DinSide.

Hun trekker fram at de ikke pålegger noen av sine butikker å holde åpent på julaften.

- Det er opp til den enkelte kjøpmann å vurdere om dette er aktuelt i sitt nærområde. Det er også de selv som avgjør om de skal ha flere på jobb eller ikke. De som handler hos oss den dagen, kan som vanlig forvente gode tilbud og god kundeservice. Og kanskje litt ekstra julestemning i butikken.

Nasjonal driftsjef for Bunnpris, Trond Wang, forteller at de forventer større trykk.

- Åpningstidene totalt er jo også ganske redusert denne dagen, så det blir et større trykk over en kortere periode. I så måte blir det nok mer en omfordeling av bemanningen på julaften mot en vanlig søndag, dog med visse unntak for de største søndagsbutikkene i omsetning. Her vil det nok oppbemannes noe ekstra i tillegg, sier han til DinSide.

Kiwi og Meny forklarer til DinSide at folk flest er flinke til å planlegge før høytider og at de aller fleste innkjøpene er unnagjort før julaften.

- Julaften er en dag hvor kundene hovedsakelig stikker innom for å supplere med ting de har glemt. På lille julaften, lørdag 23. desember, har vi åpent helt fram til klokka 23.00, så man har god tid på å handle, forteller kommunikasjonssjef Nora Mile Helgesen i Kiwi.

Pia Mellbye, salg- og markedsdirektør i Rema 1000, informerer om at de vanligvis ser at de fleste tar julehandelen siste uka før jul.

FRA KALDT TIL VARMT: Juletre trives i kulda, derfor bør det akklimatiseres før du tar det inn i stua. Her får du tipsene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Mange handler inn i siste liten

Anita Borch, forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, tror mange bensinstasjoner og søndagsåpne butikker må forberede seg på ekstra trykk på julaften.

- Det er mange som handler inn til jul i siste liten, og særlig menn er ofte litt seint ute, fortalte hun til NTB tidligere denne uka.

Hun trekker fram at menn tradisjonelt ikke har ansvar for majoriteten av gavene, men at de ofte er litt seint ute med gavene de har ansvar for.

- Det kan hende bensinstasjonene bør rigge seg for ekstra innrykk denne gangen.