Forbløffende lett å bli lurt

Telenor og Netcom har gjort det sjokkerende enkelt for ID-tyvene å svindle deg. Nå setter selskapene i gang tiltak for å stoppe svindelforsøkene.

Alt du trenger for å bestille mobiltelefon fra Telenor og Netcoms nettbutikker, er et gyldig personnummer og en e-postadresse. Dette gjør det svært lett for ID-tyver å svindle uvitende personer. Foto: Telenor og Netcoms nettbutikker
Alt du trenger for å bestille mobiltelefon fra Telenor og Netcoms nettbutikker, er et gyldig personnummer og en e-postadresse. Dette gjør det svært lett for ID-tyver å svindle uvitende personer. Foto: Telenor og Netcoms nettbutikker Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om personnummeret ditt kommer i gale hender, er det nesten sjokkerende fort gjort å bli svindlet. Det fikk flere toppolitikere erfare i helgen.

I forrige uke skrev vi om DinSide-journalisten Kristina Picard, som hadde blitt utsatt for ID-tyveri, med påfølgende svindelforsøk. Noen hadde fått tak i hennes og mannens personnumre, og dermed brukt numrene til å kjøpe telefoner og datamaskiner til tusenvis av kroner. Les hele saken her.

Oppskriften svindlerne brukte for å skaffe seg varene er forbløffende enkel, takket være mobilselskapenes nettbutikker: Alt du trenger for å bestille en mobiltelefon gjennom Netcom og Telenors nettbutikker, er et gyldig personnummer og en e-postadresse. Du trenger ikke kredittkort. Telefonen sendes til folkeregistrert adresse, men du kan spore pakken hele veien ved å følge kollinummeret som sendes til deg på e-post. Når pakken ankommer postkontoret, henter du pakken ved å oppgi kollinummeret. Gjør du dette før hentelappen blir sendt hjem, vil du ikke ha noen problemer med å hente ut bestillingen.

Her blir svindlerne selv lurt

Må betale ekstra for legitimasjon

Det kreves altså ingen form for identifikasjon for å få utlevert pakkene. Heller ikke hentelappen er påkrevd for å få utlevert varen. Så hvem har skyld i at det er så enkelt?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer