Forbrukere får ikke boligrenten Norges Bank anslår

Få lånekunder har fått boliglånsrenta Norges Bank antok. De fleste betaler fremdeles mer.

BOLIGLÅN? Norges Bank spådde boliglånsrente på 1,75 prosent i begynnelsen av mai, men fremdeles har de fleste høyere rente enn dette ifølge Finansportalen. Selv om bankene har formidlet rentekutt, er det ikke slik at dette har kommet alle kundene like mye til gode. Foto: NTB scanpix
BOLIGLÅN? Norges Bank spådde boliglånsrente på 1,75 prosent i begynnelsen av mai, men fremdeles har de fleste høyere rente enn dette ifølge Finansportalen. Selv om bankene har formidlet rentekutt, er det ikke slik at dette har kommet alle kundene like mye til gode. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Vi hadde to raske rentekutt på ei uke i mars, og i begynnelsen av mai satte Norges Bank styringsrenta ned til rekordlave 0 prosent.

Da anslo sentralbanksjefen at forbrukere ville få en boligrente på rundt 1,75 prosent. Men fortsatt gjelder dette veldig få.

Etter at styringsrenten ble satt ned i mars og mai, fikk bankene kritikk for at de ikke fulgte opp med å kutte renta på boliglånene tilsvarende raskt.

151 norske banker

– Norges Banks anslag på 1,75 prosent var et gjennomsnittsanslag. Vi ser at prisene på boliglån er på vei nedover, men de er ikke helt der ennå. Selv med meget god sikkerhet er det bare en knapp håndfull boliglån fra bankene som er priset under 1,75 prosent. De aller fleste ligger godt over dette nivået, sier fagansvarlig Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

Blant 151 norske banker i Finansportalen er det kun fem banker som tilbyr boliglån til denne renten eller lavere.

Torsdag kommer dommen

Torsdag 18. juni blir det kjent hva styringsrenta fra Norges Bank blir videre. Da publiseres også Pengepolitisk rapport med analyser og strategi framover for norsk økonomi.

Det ventes at styringsrenta fra Norges Bank blir stående på null framover.

– Renta ventes å være rekordlav lenge, men vi tror på en forsiktig renteoppgang fra 2022, sier SSB-forsker Thomas von Brasch, som venter at styrerenta er på 0,75 prosent på slutten av 2023.

Gir ikke hele rentekuttet

I begynnelsen av mai skrev Dinside om tjenesten Renteradar, som kan gi deg informasjon om hvilke renter norske banker faktisk gir sine kunder.

For en ting er hvilke rentekutt og renter de opererer med i informasjon utad - men en annen ting er hvilke rentekutt og renter de faktisk tilbyr kundene sine.

Renteradars analyser viste at det kun var et mindretall av kundene som fikk hele rentekuttet i mange storbanker - mens andre banker ga hele rentekuttet til omtrant alle kundene.

- Det er altså store variasjoner mellom bankene i hvor mye de faktisk kutter. Derfor er det viktig for deg som boliglånskunde å følge med på om banken din faktisk har gitt deg hele rentekuttet, uttalte Sindre Noss i Renteradar til Dinside i mai.

Også siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent som «Luksusfellen»-ekspert og som driver nettstedet Pengeverkstedet.no, bekrefter overfor Dinside at det kan være avvik mellom det bankene kommuniserer i rentekutt og det de faktisk gir kundene i rentekutt:

- Ja, det kan være ganske store avvik. Noen banker er 100 prosent gjennomsiktige og tar lik rente fra alle kunder i samme kategori. Mens andre banker har mer individuelle priser, som for eksempel DNB, så der bør man følge godt med, har Kvadsheim uttalt til Dinside.

- Bankene sier de kutter inntil et visst prosentpoeng - men det er ikke sikkert at alle får det kuttet, understreker han.

Sparer mer

Samtidig ser man at nordmenn begynner å bli mer interessert i å spare.

Strenge smittereguleringer og mange uker med inneliv har ført til at nordmenn har brukt mindre penger enn vanlig. Konsekvensen er at det spares mer, selv om det er ventet at de gamle forbruksvanene kommer tilbake.

Finansportalen, som er en tjeneste fra Forbrukerrådet, sier at de merker en større spareinteresse blant forbrukerne. Portalen har den siste måneden hatt 40 prosent mer trafikk enn i samme måned i fjor.

– I forhold til dagens styringsrente på null, er innskuddsrentene relativt gode. Har man for eksempel 100.000 kroner i innskudd, er det omtrent 40 innskuddsprodukter i markedet som gir innskuddsrenter på 1 prosent eller mer, sier Realfsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer