Forbrukere krever rentenedsettelse

Fagbevegelsens «Renteaksjonen 99» krever at norske banker skal sette ned renten til 5 prosent. – Noen må ta ansvaret for den unaturlig høye renten. Det er ikke markedet som styrer renten, hevder aksjonsgruppen.

Publisert

Torsdag lanserte representanter for fagbevelsen en aksjon for å få ned den norske renten. Foreløpig representerer de rundt 30.000 organiserte, og nå vil gruppen søke støtte også fra LO-toppene. Målet er å aksjonere for å presse politikerne og bankene til å sette ned renten.

For en samlet rørsle mener dagens rentenivå er unormalt, usosialt og oppkonstruert, og beskriver renten som en klam hånd over det norske næringsliv.

Vil straffe verstingene

Så snart kalenderen viser 1999 vil aksjonen derfor måle boliglånsrenten i de ulike bankene, og henge ut verstingene på banksiden. Bankene med de høyeste lånerentene skal boikottes av fagforeningsmedlemmene. Statsbankene skal ha rentetak på sine utlån, og det må innføres gebyrer på valutahandel, er kravene.

- Vi har ikke helt bestemt oss for hvordan et slikt rentetak skal settes, men vi ser for oss et rentenivå på linje med det vi hadde i første kvartal i år – altså rundt 5 prosent, proklamerte gruppen på en pressekonferanse tirsdag.

Vet ikke hvordan

Organisert forbrukermakt skal være virkemiddelet. Men hvordan presset rent praktisk skal utøves er ikke helt klart. - Det skal vi ta stilling til etter hvert. Men tidligere renteaksjoner har vist at både bankene og politkerne lar seg presse, var budskapet fra fagforeningsrepresentantene, som la til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer