Forbrukerne glemt i ny lov

Vurderer du fastrentelån? I så fall bør du være nøye i ditt valg av bank. For ifølge et forslag til ny lov som blir fremlagt våren 1999 får landets banker gode kort på hånden overfor kunder med fastrentelån.

Ble forbrukeren glemt i forarbeidene til ny lov om finansavtaler? Foto: Stig
Ble forbrukeren glemt i forarbeidene til ny lov om finansavtaler? Foto: Stig Vis mer
Publisert

Bortsett fra renten er det én ting som er viktig når du tar opp et fastrentelån - og det er å finne ut hva som skjer dersom du ønsker å innfri lånet før tiden. Noe du ifølge norsk lov har full rett til.

Det første du skal spørre banken om er om den innfrir fastrentelånet til underkurs. For deg betyr dette at DU får gevinsten dersom lånet innfris før tiden og fastrentekursen på innfrielsestidspunktet er høyere enn fastrenten i lånet ditt.

Noen banker innfrir velvillig nok i dag fastrentelån til underkurs selv om dette ikke er lovpålagt. Etter vår mening burde alle banker gjøre dette - ikke minst fordi de ikke nøler med å kreve deg for rentetapet dersom du velger å innfri fastrentelånet på et tidspunkt da fastrentekursen er lavere enn den du fikk i ditt lån.

Banklovkommisjonen

For åtte år siden ble det satt ned en kommisjon - Banklovkommisjonen. I kommisjonen satt medlemmer fra blant annet banker, finansinstitusjoner og Forbrukerrådet. Banklovkommisjonen leverte i desember 1994 sin innstilling til Finansdepartementet. Til DinSide opplyser Finansdepartementet at de arbeider for fullt med saken og at den ferdige lovproposisjonen skal overleveres Stortinget våren 1999.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer