- Forbrukerne må ta sin del av klimaregningen

- Norske forbrukere må belage seg på å ta sin del av klimaregningen i årene som kommer.

Publisert
Sist oppdatert

Det sier administrerende direktør Steinar Bysveen i Energibedriftenes landsforening (EBL) til NTB.

Hver norsk husstand betaler allerede nå om lag 3.500 kroner i året i CO2-kostnad på strømregningen, og Bysveen ser ikke bort fra at dette beløpet vil være dobbelt så høyt om noen år.

Er du forberedt på å betale mer? Diskuter nederst i artikkelen

Pengene går rett i kassa til kraftprodusentene, som dermed kan øke sine overskudd.

Til alle

Forbrukerne må belage seg på punge ut for miljøet. Betaler du klimaregningen med et smil? Foto: Per Ervland Foto: Per Ervland
Forbrukerne må belage seg på punge ut for miljøet. Betaler du klimaregningen med et smil? Foto: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer


- Det som er sikkert, er at pengene ikke vil ligge der og råtne. De vil finne sin vei ut igjen enten i form av skatter og avgifter eller utbytte. Og siden nesten 90 prosent av norsk kraftproduksjon eies av staten og kommunene, kommer dette alle til gode på en eller annen måte, sier Bysveen.

Hans hovedbudskap inn i 2008 er at alle krefter nå må settes inn for å øke bruken av ren energi og redusere bruken av fossilt brennstoff.

CO2-avgiften som hver og en av oss betaler, bidrar til å øke verdien av norsk vannkraft og inspirerer også til satsing på utbygging av mer vann- og vindkraft, mener Bysveen. Han aksepterer økte skatter som er varslet for 2008, så lenge det hele tiden er fokus på investeringer i fornybar energi.

Huset uten energiutgifter

Ikke avskrekkende

Spørsmålet som stilles, er naturligvis om det er staten og kraftprodusentene, som begge har svulmende kasser å ta av, eller om det er forbrukerne som skal ta hovedtyngden av kostnadene for forskning og utvikling av ny, ren energiproduksjon. Forbrukerne betaler i dag en klimaavgift både på bensin, diesel og strøm.

Bysveen mener at forbrukerne må ta sin del av denne regningen og at en tusenlapp eller to per person ikke er avskrekkende så lenge pengene brukes til nye, bærekraftige løsninger.

- Andre land er bedre enn oss blant annet på vindkraft, til tross for at vindkraft vil gi bedre uttelling hos oss enn i de fleste andre europeiske land, sier Bysveen. Uansett tror han at etterspørselen etter energi i verden bare vil øke i årene som kommer, og at denne etterspørselsøkningen ikke kan løses bare med en enkelt medisin.

- Den må uansett løses på en miljømessig akseptabel måte, sier han.

Test deg selv: Er du et miljøsvin?

Stabil CO2-avgift

Klimaregningen

Er du forberedt på å betale? (Avsluttet)
Nei(71%) 246
Bare for luksusvarer eller -tjenester(21%) 72
Ja(8%) 29
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Bysveen sier til NTB at gjennomsnittsprisen for strøm i Norge i 2007 var 22,4 øre, som var den laveste strømprisen vi har hatt her i landet siden 2002. Ekstreme nedbørsmengder ga prisfall og gjorde at vi klarte oss bare med vannkraft gjennom det meste av sommeren og høsten.

DinSides strømkalkulator

Det nye CO2-regimet gjorde sitt inntog i det norske kraftmarkedet og påvirket prisene fra september-oktober i 2007. Ved årsskiftet var et CO2-prispåslag på 15-18 øre allerede lagt inn i prisene. De første dagene av 2008 ser det ut til at CO2-prisen vil ligge på rundt 18 øre per kilowattime denne vinteren.

CO2-avgiften bidro til at prisen på strøm til forbruker økte i andre halvår. Ved årsskiftet lå den rene strømprisen rundt 40 øre og var dermed vesentlig høyere enn for ett år siden.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer