Renteøkning:

Forbrukerøkonomen: - Ingen skam!

Blir dagens renteøkning for mye? Be om hjelp, er forbrukerøkonomens beste råd.

BE OM HJELP: Blir ytterligere rentehevinger for mye? Det er ingen skam å be om hjelp, sier Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Storebrand 1. Foto: Privat
BE OM HJELP: Blir ytterligere rentehevinger for mye? Det er ingen skam å be om hjelp, sier Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Storebrand 1. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høye matpriser, strømpriser på ville veier og i dag ble renta nok en gang økt med 0,25 prosentpoeng til 2,5 prosent, og har varslet videre renteøkninger i desember.

Sliter du med å betale regninger?

- Be om hjelp så fort som mulig, er Cecilie Tvetenstrands, forbrukerøkonom i Storebrand, beste råd.

SPARETIPS: Sjeføkonom i Eika-gruppen Jan Ludvig Andreassen forklarer hva den siste rentehevingen betyr for økonomien til vanlige folk, og kommer samtidig med tips til hva du bør prioritere i privatøkonomien nå. Vis mer

Det første du må gjøre er selvsagt de vanlige, store grepene. Sjekk at du har de beste rentene på lånet ditt, og gå igjennom strøm, forsikring et cetera, samt sjekke forbruket og kutte der du kan.

- Har du allerede gjort den øvelsen, og kuttet der du kan og ser at det fortsatt ikke er nok penger: Ta kontakt med banken din. Har du boliglån, har du muligheter, sier Tvetenstrand til DinSide.

Økt pågang

Både Bank 2 og Storebrand kan fortelle at bankene allerede har merket økt pågang fra kunder som er bekymret, og hun tror ikke det vil avta etter dagens renteheving.

- Bankene er vant til å snakke om dette her, og du skal ikke se på det som en skam eller et tabu å ta kontakt med banken. De sitter kanskje med løsninger som du ikke har tenkt på selv?

- Tidligere har jeg sagt at når Norges Bank setter opp styringsrenta er det ikke gitt at bankene øker rentene tilsvarende, men i år har vi sett at dette skjer. Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Storebrand

For selv om situasjonen kan synes presset, og alt er kuttet til beinet, kan det fortsatt være handlingsrom.

Disse kan være:

  • Øke nedbetalingstida på lånet, slik at du betaler litt mindre i måneden
  • Avdragsfrihet i en kort periode
  • Betalingsutsettelse, dersom du har mange store regninger som sammenfaller

- Men merk at alle disse tingene vil gjøre at lånet ditt blir dyrere totalt sett, formaner økonomen.

– Denne rentehevingen fra Norges Bank er en førjulsgave de færreste setter pris på. Med utviklingen som har vært de siste månedene frykter vi at vinteren, som skal være den kalde fine tiden, blir kald, tøff og preget av knallharde prioriteringer for mange, sier gjeldsspesialist i Bank2, Sebastian Mikolajczyk, i en pressemelding.

Dropp kredittkortet

Det er heller ikke bare banken du bør kontakte, dersom du har betalingsutfordringer.

- Mange ser på kreditorer, banker, nav som noen som er litt skumle å ta kontakt med - men de kan hjelpe. Det er ingen som er tjent med at man ikke klarer å betale for seg. Så uansett om det gjelder strøm, forsikring, mobil - ta kontakt i stedet for å la være å betale, jo før jo heller.

Tvetenstrand advarer også mot å ta i bruk kredittkortet for å betale regningene, spesielt fram mot jul.

- Effekten fra renteøkningen i september kommer nå, og dagens renteøkning slår ikke inn før rundt juletider, og rentene skal videre opp.

I dag varslet Norges Bank at det er stor sannsynlighet for at rentene skal heves ytterligere på rentemøtet i desember.

Og rentene på forbrukslån og kredittkort er langt høyere enn lån med sikkerhet, som boliglån.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer