Forbrukerrådet beskylder pensjonsfond for juks

Mange pensjonsfond jukser med referanseindeksen for å framstå som bedre enn de er. Kunder risikerer å bli lurt, ifølge Forbrukerrådet.

PENSJONSFOND: Aktører som Nordea, Odin, Storebrand, Gjensidige og SpareBank 1 beskyldes for juks av Forbrukerrådet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
PENSJONSFOND: Aktører som Nordea, Odin, Storebrand, Gjensidige og SpareBank 1 beskyldes for juks av Forbrukerrådet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det er rett og slett uredelig overfor kundene. De risikerer å havne i et dårlig og unødvendig dyrt fond, som på sikt reduserer deres fremtidige pensjonsutbetalinger, sier fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, i en pressemelding.

Forbrukerrådet har undersøkt 17 aktører i bransjen. Ti av dem jukser, mens sju er ærlige, viser undersøkelsen.

Gale indekser

Jukset består i at aktørene bruker feilaktige referanseindekser som skaper inntrykk av god avkastning. Referanseindeksen viser den teoretiske avkastningen i et gitt marked og gir dermed en pekepinn på fondets kvalitet. Når fondene måles mot en korrekt indeks, kommer en langt svakere avkastning til syne.

Fondene fremstår dermed som bedre enn de er, og forbrukerne risikerer slik å bli villedet inn i dårlige og unødvendige dyre fond.

– I praksis viser disse fondene fram en flott medalje i NM, mens de i realiteten måler seg mot et kretsmesterskap i Byrkjelo, kommenterer Jensen.

Målejukset gjelder først og fremst fondene med lav til ganske høy risiko.

Møter motstand

På listen over tilbydere som jukser med referanseindeksen, er store aktører som Nordea, Odin, Storebrand, Gjensidige og SpareBank 1.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer