Strømpris

Forbrukerrådet mistenker prisjuks hos 29 strømselskap

Fjordkraft, Norges Energi og Agva Kraft er de tre største av selskapene som er innklaget.

BOOM!: Hendelsen skjedde 18. juli i California, og førte til strømbrudd i flere timer. Video: Viral Hog Vis mer
Publisert

Tirsdag klaget Forbrukerrådet 29 strømselskap inn til Forbrukertilsynet. De mener nemlig at selskapene har drevet med omfattende prisjuks ved at nordmenn blir lurt til å tro at de har den billigste strømavtalen.

- Vi har avdekket at strømselskapene rett og slett lurer folk med en avtaletype de kaller «innkjøpsprisavtaler», som selges som ordinære spotavtaler - altså avtalene folk oftest blir anbefalt å velge, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet til VG.

Hemmelig tilleggspris

Ifølge Blyverket er disse «innkjøpsprisavtalene» en slags spotavtale hvor selskapene, i tillegg til de vanlige pristilleggene, også legger på et hemmelig tillegg.

- Du skal være ekstremt oppvakt for å kunne oppdage hva som utgjør totalprisen, sier Blyverket.

Forbrukerrådet frykter at omfanget er større enn det de har klart å avdekke nå.

«De tre store»

Strømselskapene Fjordkraft, Norges Energi og Agva Kraft er de tre største selskapene av de totalt 29 som nå klages inn, ifølge VG.

- Nesten en tredjedel av aktørene i markedet har denne typen avtaler. Til og med de to største selskapene, Fjordkraft og Norges Energi, som liker å framstille seg som de seriøse alternativene, lurer kundene på denne måten, hevder Blyverket.

Hun påpeker at Fjordkraft har fem ulike typer prisinnkjøpsavtaler, og at spotavtalen deres fort kan se ut som den billigste på markedet, men når vi legger til påslaget i fakturaen, stemmer ikke dette med avtalen forbruker først blir lovet.

VG har vært i kontakt med de tre ovennevnte strømselskapene om anklagene fra Forbrukerrådet. Samtlige selskap svarer at de avventer svar fra Forbrukertilsynet, men at de er opptatt av å følge gjeldende lover og regler for strømsalg.

Flere strømpriskupp, men pass opp for fellene!

Dinside har over lang tid skrevet saker om strømpris og ulike strømavtaler.

Generelt er prisnivået på strøm lavt i disse dager, selv om det har økt noe de siste ukene. Og via oversikten på Strømpris.no kan du sikre deg ganske billige avtaler med varighet opp mot et halvt år.

Du kan sikre deg de «superlave» strømpriser på to måter:

  • Ved å bytte strømleverandør til ett av selskapene med tilbud
  • Eller ved å tegne avtale med et strømselskap med prismatch, og få dem til å matche ett av de billigste tilbudene

Men, uansett hvordan du skaffer deg en av de gode avtalene, bør du passe på hva som skjer når tilbudsperioden er over. Da kan du nemlig automatisk bli plassert i en spotprisavtale som ikke er særlig gunstig. Dersom du ikke er fornøyd med avtalen du havner i etter tilbudsperioden, bør du bytte strømselskap igjen, eller få en ny prismatch.

Du bør også for all del unngå å tegne strømavtale via gatesalg eller «over disk», som på elektronikkbutikken:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer