Energidrikk:

Forbrukerrådet vil ha aldersgrense på energidrikk

Det bør ikke selges energidrikk til barn og unge under 18 år, mener Forbrukerrådet. De mener det høye koffeininnholdet kan være farlig.

FORESLÅR ALDERSGRENSE: Red Bull ble tillatt solgt i Norge fra 2009. Nå ønsker Forbrukerrådet at unge under 18 år ikke skal kunne kjøpe denne eller annen energidrikk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FORESLÅR ALDERSGRENSE: Red Bull ble tillatt solgt i Norge fra 2009. Nå ønsker Forbrukerrådet at unge under 18 år ikke skal kunne kjøpe denne eller annen energidrikk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi vet at høyt inntak av energidrikk på kort tid er farlig, og vi gjør vi ikke nok for å beskytte barn og unge. Produktet er urovekkende lett tilgjengelig i butikker og kiosker, sier fagdirektør for handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, i en pressemelding.

Dermed foreslår de at energidrikk med høyt koffeininnhold ikke bør selges til mindreårige.

Kan være farlig

Årsaken til at Forbrukerrådet går inn for en aldersgrense for salg av energidrikk, er den tilgjengelige kunnskapen når det gjelder risiko for koffeinforgiftning ved akutt høy inntak av energidrikk.

De skriver at både i Norge og i Sverige har ungdom vært innlagt med alvorlige helseproblemer som følge av høyt inntak av energidrikk.

I tillegg viser Forbrukerrådets egen undersøkelse at barn helt ned i 10-årsalderen drikker energidrikk regelmessig.

– I tillegg til bekymringen knyttet til akutt høyt inntak, vet vi at et regelmessig forbruk kan gi både søvnvansker og konsentrasjonsproblemer hos barn og unge. Dette er ikke et produkt som er beregnet for barn og unge og det må vi nå ta konsekvensene av, sier Instefjord.

Seniorforsker Trine Husøy i Folkehelseinstituttet sier til TV2s Matkontrollen at et høyt inntak av koffein, som det man finner i energidrikker, kan gi biologiske effekter som for eksempel hjertebank, høyt blodtrykk, angst og skjelvinger.

Utreder aldersgrense i Sverige

Regjeringen i Sverige har nylig bedt egne helsemyndigheter om å utrede aldersgrense for salg av energidrikk. EU-landene Litauen og Latvia har allerede innført forbud mot salg til mindreårige, og i England mener forskningsmiljøer og organisasjoner at aldersgrense må til.

Om koffein

  • Koffein er et stoff som finnes naturlig i en rekke planter. Det stimulerer sentralnervesystemet, som igjen påvirker mange funksjoner i kroppen. Inntak av koffein kan hos barn og ungdom gi søvnforstyrrelser og forbigående atferdsendringer som økt irritabilitet og uro, nervøsitet, anspenthet og angst.
  • 1 dl kaffe inneholder ca 60 mg koffein, mens energidrikk inneholder ca 32 mg per dl. Ifølge Forbrukerrådet fins det produkter på markedet som inneholder 55 mg koffein per dl. Barn og ungdom bør ikke innta mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag. For et barn på 30 kg tilsvarer dette 75 mg koffein per dag.
  • Gravide og ammende anbefales å ikke innta mer enn 100 - 200 mg koffein per dag.

Kilde: fhi.no, matportalen.no, Forbrukerrådet

– I påvente av nødvendig regulering her hjemme, mener Forbrukerrådet at handelen bør vise samfunnsansvar og innføre en selvpålagt aldersgrense ved ikke å selge energidrikk til barn og ungdom under 18 år, sier Instefjord.

Enkelte dagligvarebutikker opererer i dag med en aldersgrense på energidrikk, slik Dinside har skrevet om tidligere.

Dette er noe de har mulighet til å gjøre, ifølge lederen for Virkes forretningsjuridiske avdeling, Hege Stensland Sveen.

De vurderer at butikker kan innføre egne aldersgrenser på varer, som i dette tilfellet på energidrikker. Og selv om myndighetene ikke har noen offisiell aldersgrense, kan produsentene stille slike forutsetninger og også butikkene av eget tiltak.

Nå ønsker også Forbrukerrådet å diskutere en slik selvpålagt aldersgrense med handelsnæringen, ifølge Instefjord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer