Forbruket øker kraftig

Nordmenns forbruk har økt 13 prosent de siste årene, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Publisert
Sist oppdatert

I perioden 2005-08 brukte private husholdninger i snitt 365.100 kroner i året til forbruk. Det er en oppgang på hele 13 prosent fra perioden 2002-04. Dette kommer frem av Forbruksundersøkelsen 2005-2007 fra SSB. Tallet er betydelig høyere enn prisveksten, som i perioden 2002-2007 har vært på 7,7 prosent.

I osloområdet har forbruket vært desidert størst. Her brukte private husholdninger i snitt 411.500 kroner, noe som er 31 prosent mer enn husholdningene i Nord-Norge.

Slik slanker du husholdningsbudsjettet

Bruker lite på mat og drikke

Det er store forskjeller på hva vi bruker pengene på. Norske husholdninger bruker nær 20.000 kroner i året på klær og sko, noe som utgjør drøyt 5 prosent av det totale forbruket. I snitt bruker vi 11 prosent av det totale forbruket på mat og alkoholfri drikke, noe som tilsvarer 41.400 kroner i året i snitt per husholdning.

Disse to matbutikkene har blitt billigere

Kultur og fritid står for 12 prosent av forbruket, mens 18 prosent går til transportkostnader.

Den nest største posten er bolig, lys og brensel. Vi bruker 29 prosent av det totale forbruket på å bo godt. Dette tilsvarer 106.600 kroner i snitt per år for hver husholdning.

På topp ligger andre varer og tjenester, som utgjør 30 prosent av forbruket.

Kaster bort penger

Samtidig som vi bruker mer penger, kaster nordmenn bort milliarder av kroner til sammen hvert eneste år. Undersøkelser viser at på tross av at mange ville spart penger på å skifte mobilabonnement, er det få som gjør dette. Det kan også være penger i å skifte bank og strømleverandør, men spørsmålet er om vi gidder å gjøre det.

Les saken: Gidder ikke spare penger

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer