Forbruksutgiftene

Foreldrene skal fordele en underholdskostnad mellom seg. Det tyngste elementet i underholdskostnaden er forbruksutgiftene, som er hentet fra SIFOs standardbudsjett.

Publisert
Sist oppdatert


Forbruksutgiftene i standardbudsjettet til Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) er bygget opp normativt. Det vil si at det ikke tar utgangspunkt i målinger av husholdningenes faktiske forbruk, men hvilket forbruk SIFO-forskerne synes er nøkternt og vanlig. Som SIFO selv skriver i innledningen til budsjettet: "Det er ett eksempel på hva fagfolk innen de ulike forbruksområdene mener inngår i et rimelig forbruk".

SIFO advarer selv mot å bruke budsjettet til å beregne utgiftene ved å ha barn. SIFOs satser blir allerede brukt til å måle ut sosialhjelp, og SIFO er heller ikke glad for dette. Budsjettet er bygget opp med helt andre hensikter enn å fastsette "gulvet" i velferdsstaten. Det er klart at dette hittil lite påaktede arbeidet med ett har fått store politiske konsekvenser, og det skal bli interessant å se hvordan SIFO vil håndtere dette i årene som kommer.

Kjernen i standardbudsjettet er 30 middagsmenyer med vanlig, norsk mat. Det er lagt vekt på at denne maten skal gi alle nødvendige næringsstoffer og heller ikke være unødig kaloririk. For å kunne følge prisutviklingen for "normalkurven" med matvarer fra år til år, bytter man ikke ut middagene etter siste mote. Det er for eksempel bare et par år siden lungemos ble fjernet fra listen.

Men har i tillegg lagt til brødmat og frokostblandinger til dagens øvrige måltider. Det er med mediebruk, telefon, vaskemidler, hygieneartikler etc.

Budsjettet dekker ikke:

  • bolig, strøm og andre boutgifter
  • tobakk og alkohol
  • videregående skolegang
  • helsetjenester
  • kostbare, utstyrskrevende fritidsinteresser
  • feriereiser
  • feiring av begivenheter, gaver

Disse manglende elementene har Barne- og familiedepartementet til dels kompensert for ved å legge forbruksutgiftene litt høyere enn SIFOs satser.

Forbruksutgiftene både i SIFO-modellen og i de nye bidragsreglene øker med barnets alder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer