Forbruksutgiftene

Foreldrene skal fordele en underholdskostnad mellom seg. Det tyngste elementet i underholdskostnaden er forbruksutgiftene, som er hentet fra SIFOs standardbudsjett.

Publisert
Sist oppdatert

Forbruksutgiftene i standardbudsjettet til Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) er bygget opp normativt. Det vil si at det ikke tar utgangspunkt i målinger av husholdningenes faktiske forbruk, men hvilket forbruk SIFO-forskerne synes er nøkternt og vanlig. Som SIFO selv skriver i innledningen til budsjettet: "Det er ett eksempel på hva fagfolk innen de ulike forbruksområdene mener inngår i et rimelig forbruk".

SIFO advarer selv mot å bruke budsjettet til å beregne utgiftene ved å ha barn. SIFOs satser blir allerede brukt til å måle ut sosialhjelp, og SIFO er heller ikke glad for dette. Budsjettet er bygget opp med helt andre hensikter enn å fastsette "gulvet" i velferdsstaten. Det er klart at dette hittil lite påaktede arbeidet med ett har fått store politiske konsekvenser, og det skal bli interessant å se hvordan SIFO vil håndtere dette i årene som kommer.

Kjernen i standardbudsjettet er 30 middagsmenyer med vanlig, norsk mat. Det er lagt vekt på at denne maten skal gi alle nødvendige næringsstoffer og heller ikke være unødig kaloririk. For å kunne følge prisutviklingen for "normalkurven" med matvarer fra år til år, bytter man ikke ut middagene etter siste mote. Det er for eksempel bare et par år siden lungemos ble fjernet fra listen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer