Forbudt å bygge kjøpesenter

Miljøverndepartementet jobber på spreng med å innføre et kjøpesenterforbud før sommeren. 47 kommuner har allerede sagt ja til dette forslaget, mens man i Tønsberg har hatt byggestopp for kjøpesentra siden 90-tallet.

Etter sommeren vil det bli forbudt å bygge nye kjøpesenter i Norge. Foto: Tore Andre
Etter sommeren vil det bli forbudt å bygge nye kjøpesenter i Norge. Foto: Tore Andre Vis mer
Publisert

- Færre kjøpesenter fører til et mer livlig bysentrum, sier næringssjef Oddvar Bruun i Tønsberg. Butikkene trekker folk til byen som igjen gir ringvirkninger på kulturtilbud, restauranter og kafeer, forteller Bruun.

-Den eneste ulempen er at når alle må handle i sentrum, så øker biltrafikken inne i byen. Næringssjefen mener også at plan- og bygningsloven bør ha en hjemmel for å hindre enkeltforretninger i å etablere seg utenfor sentrum, og venter spent på at kjøpesenterforbudet skal tre i kraft på landsbasis.

Kjøpesenterboom

Over 100 søknader om nye kjøpesentre og utvidelser er til behandling i kommunene. Flere av disse planene vil bli stanset på grunn av det nye forbudet. Foreløpig har Miljøverndepartementet sagt nei til 30 av de 100 søknadene, og planen er å stanse flere etableringer straks forbudet trer i kraft.

Nye kjøpesentre er planlagt i alle fylker. Oslo er desidert på topp med i 17 søknader til behandling. Akershus er på andreplass med 14. Troms og Hedmark deler tredjeplassen med 11 kjøpesentre hver.

I Ålesund er tre kjøpesentre under bygging i sentrum, mens det foreligger planer om tre utvidelser på kjøpesenterområdet Moa, utenfor byen. Her har derimot fylkesmannen nedlagt midlertidig byggeforbud.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer