Forbudt å opplyse om effektiv rente

Vil du vite den effektive renten på kredittkjøpet ditt, må du bruke vår kalkulator. Selskapene har nemlig ikke lov til å opplyse om den virkelige effektive renten.

Publisert
Sist oppdatert

Forbudt å opplyse om effektiv rente

  1. Kredittkjøpskalkulatoren


Forbrukere som lurer på hva selskapenes tilbud om betalingsfrie perioder betyr for renten de faktisk ender opp med å betale, har hittil måttet gå med spørsmålet ubesvart fra selskapenes nettsider.

- I dag er det nærmest umulig for forbruker å beregne de faktiske kostnadene ved et kredittkjøp. Vi har ikke lov til å vise publikum de faktiske kostnadene, fordi det ikke er anledning til å inkludere rentefri periode i opplysningene om effektiv rente, sier Kommunikasjonssjef Andreas Wulff i GE Moneybank til DinSide.

Forbudt informasjon

- Vi anser det som villedende å opplyse om to sett med effektiv rente, forklarer rådgiver Jo Gjedrem hos Forbrukerombudet. - Vi har skrevet til bransjen at den effektive renten det opplyses om skal gjenspeile rentene på de ordinære betingelsene. Dette valget har vi truffet for at det skal være så enkelt som mulig for forbrukere å orientere seg, men det er nok flere sider ved dette systemet som kan diskuteres, sier han.

Wulff i GE Moneybank gir uttrykk for sterk misnøye med tingenes tilstand når det gjelder informasjon om renter ved kredittkjøp.

- I den senere tid har det vært mye negativ kritikk mot denne typen produkter, blant annet med henvisning til urimelig høyt rentenivå, men de fleste oversikter og sammenlikninger i forhold til dette temaet i norske medier er feil. Dette er med på å villede ikke bare forbrukere, men også myndigheter og politikere, tordner han.

Vårt dypdykk hos enkelte populære kjeder og deres samarbeidspartnere på finansieringssiden bekrefter at selskapenes informasjon om effektiv rente avviker en del, for å si det mildt, fra hva som er tilfelle ved forbrukerkjøp.

For en tusenlapp i måneden
SelskapBetalingsfri periodeOpplyst effektiv rente* (prosent)Virkelig effektiv rente
Expert/GE Capital9 mndr32,46,75
Ikea/Ikano6 mndr24,410,51
Gebyrfri Visa2 mndr21,921,9
Tabellen viser effektiv rente for et kredittkjøp på 12000 kroner nedbetalt jevnt over ett år. Før utløpet av den betalingsfrie perioden nedbetales 1000 kroner per måned.*Opplysninger om effektiv rente for kreditt på 10.000 kroner hentet fra selskapenes nettsider den 12. januar.


I vårt eksempel kjøper forbrukeren en vare på kreditt til 12.000 kroner, og ønsker å nedbetale gjelden i løpet av ett år. Denne kunden er av den forsiktige og systematiske typen, og regner med å ha omtrent en tusenlapp "til overs" av lønnen hver måned til å kunne betjene den nye gjelden. Beløpet som er oppspart i løpet av den betalingsfrie perioden brukes til å betale ned kreditten før rentene begynner å løpe.

Billig hos Expert

Hos Expert benytter du deg av den betalingsfrie perioden på 9 måneder, og begynner først å betale etter at den har utløpt. Etter 9 måneder betaler du et engangsbeløp på 9000, og resten med like store beløp - 1080 kroner hver av de tre månedene på tampen av kalenderåret. Når året er omme, har du nedbetalt summen, med en effektiv rente på 6,75 prosent. Dette er svært mye lavere enn den effektive renten på 32,4 for kredittkjøp på 10.000 kroner, som Expert opplyser om på sin hjemmeside.

Hos Ikea bidrar også betalingsutsettelsen på 6 måneder til en sterk reduksjon i den effektive renten til den handlelystne. Med IKEA-kortet kan du utsette betalingen i 6 måneder. Det europeiske IKANO-konsernet (eiet av familien Kamprad, IKEAs grunnlegger) opplyser at kostnadene for betalingsutsettelsen er 280 kroner, og at det ikke vil beregnes renter før etter at perioden utløper. Med 6000 kroner betalt det første halvåret, blir effektiv rente 10,5 prosent, og vesentlig lavere enn den effektive renten på 10.000 kroner de opplyser om på nettsiden, nemlig 24,36.

Tar igjen og gir bort

Forbudt å opplyse om effektiv rente

  1. Kredittkjøpskalkulatoren


Med den samme nedbetalingsplanen - omtrent en tusenlapp til overs i måneden og full utnyttelse av perioden med rentefri betalingsutsettelse - gjør du et like stort kjøp med kortet Gebyrfri Visa. Der opplyses det at du får inntil 7 ukers rentefri betalingsutsettelse. Fra nettstedet til gebyrfri.no lenkes det også til en artikkel i Dine Penger, hvor kortet omtales som "fortsatt billigst når det brukes helt riktig. Det vil si brukt til varekjøp og hele saldoen betales ved forfall."

Med betalingsplanen klart foran seg, betaler vår forbruker ned 2000 kroner innen de syv ukene er over, og tar sikte på å innfri hele gjelden i løpet av de neste ti månedene.

På Gebyrfri Visa.nos hjemmeside leser han imidlertid følgende litt for sent: "Velger du å ikke betale hele saldoen ved forfall, er den effektive renten 21,9 % p.a., fra kjøpsdato for hele beløpet."

At løftet om rentefrihet plutselig trekkes tilbake hvis ikke hele beløpet betales, kan komme overraskende på mange, ettersom praksis hos svært mange aktører er helt annerledes.

- Denne ulike praksisen i bankene må vi se nærmere på, medgir Gjedrem i Forbrukerrådet.

Det er imidlertid et åpent spørsmål om fokusering på praksis i rentebelastningen vil gjøre bransjen fornøyd. Wulff i GE Moneybank langer inntil videre ut med følgende salve til beslutningstakerne:

- Disse eksemplene illustrerer på en god måte hvor unyansert og til tider kunnskapsløs debatten og debattantene er. Dette er med på å villede ikke bare forbrukere, men også myndigheter og politikere og som i konsekvens kan medføre endringer i rammebetingelser basert på feilaktig grunnlag. For eksempel er nå regjeringen bedt av Stortinget om å komme med et konkret lovforslag på dette området. Det vil antakeligvis føre til krav om mer informasjon. Dette er ikke nødvendigvis det forbrukerne trenger. Det de etter vårt skjønn trenger er korrekt informasjon, fremstilt på en enkel og oversiktlig måte, mener Wulff.

Det kan ta lang tid før Forbrukerrådet og bransjen har funnet løsningen på hvordan forbrukerne skal få både riktig og lettfattelig informasjon om renter ved kredittkjøp. I mellomtiden får du uvurderlig hjelp hvis du bruker vår flunkende nye kredittkalkulator.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer