Forbudt råmelk

Produsenter av naturprodukter har det ikke alltid lett i Norge. Nå er en bonde fra Vestfold dømt for å ha solgt upasteurisert melk.

Publisert
Sist oppdatert

Omsetningen av kumelk er big business i Norge. Og melken du får i butikkene er renset, manipulert og pasteurisert etter alle kunstens regler for å gi bedre smak og holdbarhet.

Men hva om du ønsker å gi deg selv og barna litt av de ekte varene? Se, det er ikke alltid så lett om du ikke har plass til en egen ku i garasjen.

Dømt i tingretten
Gårdbruker Gustav Koot fra Hillestad i Vestfold ble nylig dømt for å ha omsatt upasteurisert melk uten tillatelse fra myndighetene. Boten fra Holmestrand Tingrett er på 10.000 kroner og kommer i tillegg til saksomkostninger.

Koot har i lengre tid tilbudt fersk og ubehandlet melk fra sitt økologiske gårdsbruk. Men dommen fra tingretten slår klart fast at denne praksisen er ulovlig i Norge uten de rette tillatelsene. Gårdbrukeren selv er oppgitt over dommen og usikker på om han nå vil fortsette å selge melk.

- Jeg kan i så fall bli idømt dagbøter, så det må jeg vurdere nærmere. Men mine kunder må få lov til å få tak i varene sine. Her i Norge er det tillatt å gi narkomane narkotika. Da bør det jamen også være mulig å selge upasteurisert melk, sier Koot

Kritiske til melk
Det er delte meninger blant leger og næringseksperter om kumelk egentlig er så sunt for mennesker. Noen mener melk kan forårsake store fordøyelsesproblemer og forgiftninger mens andre peker på at de mettede fettsyrene i melken heller ikke er av det gode.

Tilhengerne av melk i kostholdet mener derimot melken er en god kilde til kalsium og at den inneholder mange sunne næringsstoffer. Forskjellene mellom behandlet og ubehandlet melk kan også være store i forhold til næringsinnhold og kroppens reaksjon.

Best med råmelk
- Pasteurisering er kun en av en rekke tiltak som har redusert kvalitetene av våre melkeprodukter. For virkelig å kunne nyttiggjøre seg de helende egenskapene i melk er rå melk best. Dette er særlig viktig i helsetiltak som tar sikte på å vitalisere kroppen og sinnet, men vi må være oppmerksom på at rå melk må ikke bli for gammel før vi anvender den, da den ellers kan være skadelig, mener den engelske legen David Frawley.

- Jeg har behandlet mange pasienter med en lang historie med reaksjoner på melk. Hvis de skifter til rå melk, tatt med de rette krydderiene, opphører oftest de fleste, og vanligvis alle av disse reaksjonene.

- Etter å ha opplevd ferske melkeprodukter fra Ayurvediske gårder i India og fra familiegårder her, er det lett å se at det som selges i supermarkeder er nokså underlegent, det er som forskjellen på ferske grønnsaker dyrket i sin egen hage, og grønnsaker som i flere måneder har stått på boks, skriver han på hjemmesiden til arbeidsfellesskapet Skaarbu Gård.

Mozon 19.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer