Forbudte fond åpnes

I følge dn.no vil Kredittilsynet nå åpne for hedgefond, som per i dag er forbudt i Norge. Det settes imidlertid så strenge begrensninger til hvem som får lov til å delta at du neppe vil merke noen endring.

Publisert
Sist oppdatert

I følge iMarkedets finansleksikon er hedgefond fond som står relativt fritt til å velge investeringsobjekter. Variasjonen i strategier er imidlertid stor, og det har vært en utbredt oppfatning at enkelte hedgefond tar stor risiko.

Omgått ved å kjøpe fra utlendinger

Poenget er at slike spesialfond har vært forbudt i Norge. De fondene som i dag tilbys av norske selskaper, for eksempel av WarrenWicklund har altså vært fond-i-fondløsninger eller spesialtilpasset slik at de ikke strir mot de norske reglene.

Nye regler

- Dette har blitt sett som en uheldig konkurransesituasjon i disfavør av norske institusjoner. Vi er derfor blitt bedt av finansnæringen å finne ut om det kan åpnes for slike fond i Norge, sier avdelingsdirektør Eirik Bunæs i Kredittilsynet til dn.no.

Resultatet er at det nå foreligger et utkast til nye forskrifter der hedgefond tillates.

Stramt nåløye ekskluderer småsparerne

I følge dn.no har imidlertid høringsforslaget strenge begrensninger, hovedsaklig for å holde oss vanlige småsparere utenfor.

- Dette forbeholdes store og presumptivt profesjonelle investorer, sier Bunæs. Privatpersoner som skal inn i fondene må kjøpe for minst 500.000 kroner, ha en brutto finansformue på minst fem millioner kroner og kunne dokumentere at de forstår risikoen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer