Forbyr disse flaskene

Kanadiske myndigheter forbyr polykarbonat-produkter beregnet på barn.

Polykarbonatflasker er gjerne harde og gjennomsiktige. Foto: colourbox.com
Polykarbonatflasker er gjerne harde og gjennomsiktige. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flasker og andre drikkebeholdere for barn laget av plasttypen polykarbonat, blir nå forbudt i Canada.

Dette er det første landet som innfører tiltak mot denne omdiskuterte plasttypen i produkter rettet mot barn.

Les også: Drikkeflaskene kan være farlige

Omstridt stoff

Vil du være føre var, dropp produkter med dette merket. Men noter deg at ikke alle produkter med bisfenol A har dette merket.
Vil du være føre var, dropp produkter med dette merket. Men noter deg at ikke alle produkter med bisfenol A har dette merket. Vis mer


Bakgrunnen for forbudet er at plasttypen inneholder stoffet bisfenol A (BPA), som er mistenkt for blant annet hormonforstyrrende effekter og for reproduksjonsskadelige effekter.

Stoffet har også blitt knyttet til hjertesykdommer, kreft, fedme, hyperaktivitet og autisme hos laboratoriedyr. Det skriver News.com.au.

Føre var

Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag anbefaler at man unngår drikkeflasker, kopper og glass til barn som er laget av polykarbonat. Denne plasttypen er gjerne hard og gjennomsiktig.

Emballasjen skal vise hva produktet inneholder når du kjøper den, og kan i tillegg ha et resirkuleringssymbol merket med 7 og PC. (Se bildet.)

Bytt flaskene: Eldre, slitte flasker og kopper slipper ut mer bisfenol A enn nye.

Ikke bruk flaskene til varm drikke - plasten avgir mer bisfenol A når den er varm.

Dette er bisfenol A

  • Stoffet er mistenkt for å ha hormonforstyrrende og reproduksjonsskadelige effekter på dyr og mennesker. I eksperimentelle studier på pattedyr er bisfenol A vist å ha hormonforstyrrende effekter.Slike studier viser også at stoffet kan føre til reproduksjonsskader. I studier der lave doser av stoffet er brukt er det imidlertid til dels motstridende resultater. Nye studier på snegl, fisk og pattedyr er derfor igangsatt.

  • Bisfenol A er klassifisert som irriterende, allergifremkallende ved hudkontakt og som reproduksjonsskadelig med risikosetningen "Mulig fare for forplantingsevnen". Stoffet er også foreslått klassifisert med risikosetningen "Skadelig for vannlevende organismer".

  • Størstedelen av den mengden bisfenol A som produseres i EU brukes til fremstilling av polykarbonatplast. Denne plasttypen kan brukes til mange forskjellige formål. Den brukes blant annet i plastbeholdere for mat og drikke, elektroniske apparater og utstyr til biler. Bisfenol A brukes også i produkter som maling, lakk, lim og gulvbelegg.

(Kilde: Statens forurensningstilsyn)


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer