Foreldre gjør barna sykere

Forventninger kan påvirke astmasymptomer.

Foreldrenes forventninger virker inn på barnas helsetilstand.
Foreldrenes forventninger virker inn på barnas helsetilstand. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En amerikansk studie offentliggjort i oktoberutgaven av magasinet Pediatrics, sier at astmatiske barn av foreldre som har høye forventninger til barnas mulighet for å fungere normalt, er mindre sannsynlige å ha symptomer enn andre barn med sykdommen. Det er også mer sannsynlig at barna bruker astmakontoll-medisinene korrekt dersom de har en rutine for å ta medisinene og at foreldrene godt forstår hvor bra symptomene kan kontrolleres.

Studien er et samarbeidsprosjekt av forskere ved Harvard Medical School, Harvard Pilgrim Health Care og Boston University.

- Funnene våre tyder på at foreldrenes forventninger og oppfatning er nøkkelfaktorer i å påvirke hvor bra barnas astma kontrolleres og hvor effektivt de bruker medisinering, sier Dr. Tracy Lieu, studiens seniorforsker, ifølge Pediatrics.

Infeksjoner reduserer astma

Lave forventninger - sykere barn

Studien inkluderer undersøkelser av 700 foreldre for barn mellom to og 12 år med vedvarende astma, som fikk behandling på Neighborhood Health Plan og Harvard Vanguard Medical Associates i Boston.

Foreldrene ble spurt hvor bra de trodde symptomene kunne bli kontrollert, hvordan de trodde astmaen ville eller ikke ville begrense barnas aktiviteter og helse, og om barnets faktiske astmasymptomer. I tillegg ble foreldrene spurt om andre familieprioriteringer som økonomi- og jobbanliggender, trygghet i nabolaget, familieforhold og deres egen helse.

Studien viste at barna hadde større sannsynlighet for besværlige symptomer dersom foreldrene hadde lave forventninger til hvordan barnets astma kunne kontrolleres. Barna hadde også større sannsynlighet for å ha dårlig kontrollerte symptomer dersom det ikke var noe fastsatt tid eller rutiner for å ta astmamedisinene.

Bekymringer for andre familieanliggender og mangel på kunnskap om astma var også relatert til dårligere kontroll av sykdommen. Studien viste også at mange av foreldrene feilaktig tror at astma er forbigående heller enn kronisk, at to dager med symptomer per uke betydde at sykdommen var tilfredsstillende kontrollert, og at det kun var nødvendig med medisinering dersom barnet hadde symptomer, eller ikke nødvendig med medisinering i det hele tatt.

Dropper ferien for astmasyke barn

Kunnskap er viktig

Ifølge den amerikanske studien, uttaler forskerne at det er viktig å jobbe med foreldrene, for å øke forventningene til hvor godt astmaen kan kontrolleres, og å lære dem hvilke behandlinger som kan forbedre barnets helsetilstand.

Geilomo

Geilomo barnesykehus er en spesialinstitusjon som kan tilby behandlings- og habiliteringstillbud til barn med astma, allergi og eksem. Den eies av Norges Astma- og Allergiforbund og er en egen seksjon under Barneklinikken Rikshospitalet/ Radiumhospitalet helseforetak, Helse Sør. Søknad går gjennom barneavdeling/klinikk eller privatpraktiserende spesialist, evntuelt fastlege. Dette er det eneste tilbuden av denne arten i Norge.


- Jeg kan ikke kommentere den studien spesifikt, men på bakgrunn av mine ti år her, kan jeg si at kunnskap er veldig viktig, sier seksjonssjef på Geilomo barnesykehus, Anne-Britt Foss.

Til Geilomo barnesykehus kommer barn med astma, allergi eller eksem, for behandling, habilitering og opplæring. Tilbudet er for barn i skolepliktig alder, altså fra 1. til 10. klasse, og barna kommer dit for å bo i fem uker, sammen med familiene sine. Både barn og foresatte får opplæring i teori og praksis rundt det å leve med astma.

- Her lærer de viktigheten av fysisk aktivitet, viktigheten av et normalt sunt kosthold, de lærer å bruke medisiner riktig, de lærer om å ta signaler og trappe opp når de kjenner at de blir dårligere og trappe ned når de blir bedre, forteller Anne-Britt Foss ved Geilomo.

I løpet av ett år har ti grupper opphold på Geilomo. I antall barn er dette mellom 240 og 260, og de fleste har opphold på fem uker.

- Vi ser at nivået på kunnskap blant foreldre er forskjellig. Noen har brukbar kunnskap og klarer seg greit i hverdagen, mens andre er nærmest blanke og har fått med seg veldig lite. Så behovet for undervisning er stort, mener seksjonssjef Foss på Geilomo.

Opplæring

Dette er astma

Astma er en kronisk sykdom i luftveiene som fører til anfall med tung pust eller hoste. Alle kan få astma. Astma kan være arvelig og forekommer ofte sammen med eksem og allergi.

Ikke-arvelig astma kan utløses av ulike miljøfaktorer som tobakksrøyk, luftforurensing og fuktskader i boligen hos mennesker med predisposisjon for utvikling av astma.

Hos små barn kan RS-virus være en utløsende faktor.

Hos astmatikere er det en rekke miljøfaktorer som forsterker og utløser symptomer som virusinfeksjoner, røyking, klimatiske faktorer, kulde, kraftige fysiske anstrengelser og allergener.
(Kilde: Norges astma- og allergiforbund)


Foreldre og barn som kommer til Geilomo barnesykehus får undervisning på et bredt spekter av fagområder: De lærer om sykdommen, fysiologi, viktighet av fysisk aktivitet, kostveiledning, sykepleie, fysioterapi, mm.

- Det er fysisk aktivitet som er hovedfokuset vårt. Mange foreldre blir overrasket over å se hvor mye barna faktisk klarer. De lærer at det ikke er farlig å presse seg, forteller Foss. Men det er klart at det er betryggende å få testet dette i trygge omgivelser, de kan oppleve at det går an, sier Foss.

Målet for institusjonen er blant annet å gi familiene inspirasjon og tips til aktiviteter som de kan bedrive også når de kommer hjem, og at de skal fortsette å være aktive også etter hjemkomsten.

Ifølge Norges astma- og allergiforbund (naaf), forekommer astma hos cirka 10 -12 prosent av norske barn og unge, og cirka åtte prosent hos voksne.

Flere barn med astma

Resultater fra den store Miljø- og barneastmastudien ved Ullevål universitetssykehus, som har fulgt nærmere 4.000 barn i Oslo fra to års alder viser imidlertid at 20 prosent av barna har eller har hatt astma innen ti års alder. Det har vært jevn økning i forekomsten av denne sykdommen de siste 40 årene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer