Foreldre kan for lite om hoste

Hoste er noe vi alle har erfaring med, men en fersk undersøkelse tyder på at vi har mer å lære. Hele 67% av norske foreldre er tilsynelatende ikke klar over at det finnes ulike typer hoste.

Publisert
Sist oppdatert

Nordmenns hostevaner

  • Over 81% av oss har vært plaget av hoste de siste 12 månedene. 16,2% er veldig ofte plaget.
  • Hele 52% av de spurte oppgir at å få sove er for dem den viktigste årsaken til å stille hosten.
  • Hele 2/3 er ikke bevisst på hvilken type hostesaft de gir ut ifra hvilken type hoste barnet har.
  • Hver femte voksne tar én type hostesaft uavhengig av hva slags type hoste man har.
  • Byfolk viser gjennomgående en lavere bevissthet rundt dette med hoste, sammenlignet med distriktene.
Det foregår derfor mye feilmedisinering i de tusen hjem.

Undersøkelsen tyder på at mange foreldre mangler kunnskap om forskjellene mellom tørrhoste og slimhoste. De gir derfor barna (og seg selv) midler beregnet til tørrhoste når de plages av slimhoste.

For et barn med slimhoste vil denne feilmedisineringen raskt forverre situasjonen. Midler mot tørrhoste virker nemlig hostedempende, og hjelper ikke luftveiene til å kvitte seg med slimet, som er selve årsaken til denne type hoste. Når slimet blir liggende i luftveiene, kan det skape grobunn for bakterier som kan forverre infeksjonen.

Å hoste er ikke alltid et onde - ved slimhoste er det faktisk en nødvendighet. Hosten er nemlig en av kroppens viktigste måter å rense luftveiene på.

”Renhold” for luftveiene
Seigt slim kan oppstå i forbindelse med ulike typer infeksjoner, så som forkjølelse. Da øker ofte mengden av slim i luftveiene, samtidig som det blir tykkere og vanskeligere å hoste opp. Det finnes reseptfrie medisiner som virker ved å løse opp og fortynne dette slimet, slik at det blir lettere for flimmerhårene å transportere det bort, og lettere å hoste opp. De hjelper dermed luftveiene med renholdet.

Mot slimhoste er det en ting som helt sikker hjelper, og det er å hoste.

Mozon.no, 22.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer