Denne våren var kassa ved Korsvoll skole tom for midler til kurs for lærerne. Foreldrene i området aksepterte ikke at dette skulle gå ut over IKT-undervisningen til barna.
De var ikke snauere enn at de selv underviste - ikke barna - men lærerne.

- Jo, det stemmer det, sier rektor Knut Hedemann ved Korsvoll skole. Foreldrene hos oss stilte gratis opp som lærere for skolens lærere, og underviste i bruk av e-post, Word, Excel og andre programmer. Dette har vært helt uvurderlig for læringsmiljøet her på skolen, fortsetter han.
Også på andre måter har foreldrene ved Korsvoll skole bidratt til drift av skolen.
- To andre foreldre organiserte seminar for oss om bedre læringsmiljø. Vi satt i ring, brukte foreldrenes teknikker og har nå laget en utviklingsplan frem til 2007, forteller Hedemann entusiastisk, og fortsetter:
Tok over skolen
- Og ikke nok med det. En dag i høst tok foreldrene over skolen og SFO en hel dag, slik at lærerne kunne dra på seminar.
- Våre foreldre er ambisiøse på sine barns vegne, forklarer han, og avslutter med å understreke et sterkt ønske om at det gode samarbeidet i Foreldre og ansatt-utvalget ved Korsvoll skole fortsetter.
- Denne typen fenomener vil ofte forekomme i områder med mye sosial kapital, forteller forsker Trond Tjerbo ved senter for helseadministrasjon ved Universitetet i Oslo. Han er en av to forfattere av rapporten "Politisk engasjement, borgerroller og sosial kapital" i Makt- og demokratiutredningens rapportserie.
Bruke skaper mer
I rapporten skilles det mellom tre typer kapital:
- økonomisk kapital,
- human kapital(kompetanse) og
- sosial kapital.
Når man gir hverandre tillit, gjør man seg avhengig av hverandre. Da øker også risikoen for å bli "sviktet", men i følge Tjerbo er det ingen tvil om at sosial kapital er en lønnsom investering.
- I et omfattende forskningsprosjekt i Italia viste det seg at jo sterkere tradisjoner man hadde for deltakelse i organisasjonsliv, jo mer økonomisk effektivitet hadde man og jo bedre fungerte demokratiet, sier han.
Tjerbo forteller videre at Norge ligger helt på topp internasjonalt i sosial kapital, og har gjort det i mange år. Han nevner tradisjonene våre i dugnadsarbeid og velferdsstaten som mulige forklaringer.
Bli rik
Når sosial kapital først er etablert i et samfunn i form av tillitsfulle relasjoner mennesker imellom vil alle individer i samfunnet kunne nyte godt av det. Samfunnets mengde av sosial kapital reduseres ikke gjennom bruken av den. Det er snarere slik at sosial kapital svekkes gjennom manglende bruk.
- Skal du bygge ut denne viktige kapitalkilden, bør du delta i felles prosjekter der du bor, idrettslag, i det hele tatt alle mulige sammenhenger hvor du møter folk du vanligvis ikke treffer på, er hans avsluttende råd.