Sparing til barn

– Foreldre trenger ikke å spare til barna

Økonomirådgiver Agnes Bergo mener det bare er tull å spare barnetrygden, noe slett ikke alle økonomer er enige i.

SPARE TIL BARN: - Ikke nødvendig, sier økonomirådgiver Agnes Bergo. Det er ikke Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi nødvendigvis enig i. Foto: Berit B. Njarga
SPARE TIL BARN: - Ikke nødvendig, sier økonomirådgiver Agnes Bergo. Det er ikke Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi nødvendigvis enig i. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

De fleste foreldre vil naturligvis sikre barna sine en best mulig fremtid, og mange velger gjerne å åpne en egen sparekonto til barna så snart de kan.

Agnes Bergo, siviløkonom og daglig leder ved Pengedoktoren, mener derimot at det å oppfordre om dette er å legge en byrde på foreldrene.

EKSTRA BYRDE: Økonomirådgiver Agnes Bergo syns foreldre skal slippe presset om å måtte spare aktivt til barna. FOTO: Pengedoktoren.
EKSTRA BYRDE: Økonomirådgiver Agnes Bergo syns foreldre skal slippe presset om å måtte spare aktivt til barna. FOTO: Pengedoktoren. Vis mer

– Jeg anbefaler aldri foreldre å spare til barna, ingen foreldre har plikt å spare til sine barn. Når forbrukerøkonomer tilknyttet banker anbefaler å spare til barna sine, så er det fordi de selger en tjeneste, sier Bergo.

– Lær heller barna om økonomi

Økonomirådgiveren ønsker ikke at foreldre skal føle at de er nødt til å spare.

Anbefaler alle å spare

Forbrukerøkonom i Sparebank1, Magne Gundersen, sier som en kommentar til Bergos påstand at han ikke anbefaler konkrete spareprodukter, men gir råd om hva han mener er smart sparing

- Jeg anbefaler alle å spare, om det er til bil, hus eller til barna sine. Sparing er kanskje den beste økonomivanen man kan ha, sier Gundersen, og legger til at han ikke har anbefalt at man sparer til barna sine, men ofte har gitt tips på spørsmål om hvordan man kan spare til barna sine.

– Folk må gjøre det de ønsker med barnetrygden de mottar, men foreldre trenger absolutt ikke bruke den på sparing til barna, det er bare tull. Intensjonen med barnetrygden er jo at man skal kunne bruke dette på mat og klær i familien, mener hun.

I stedet mener økonomirådgiveren at foreldre heller bør lære ungene å forvalte økonomien slik at de lærer å spare selv, og lærer når det er lurt å spare til seg selv.

– De aller fleste barn får penger opp gjennom livet, for eksempel til dåp, jul og bursdag. Da er det foreldres plikt å forvalte pengene. Det kan gjøres ved å sette dem i banken, men pengene kan også spares andre steder. Poenget er at foreldre skal forklare barna hva sparing er, og hvorfor man sparer, sier Bergo.

Foreldrene kan lære barn om sparing fra de er bittesmå, mener hun.

Aksjegave til barna

Reid Krohn-Pettersen, sjeføkonom ved Norsk Familieøkonomi, mener på sin side at det er smart av foreldre å aktivt spare til barna sine.

– Det er veldig individuelt hvordan man skal spare til egne barn. Men vårt fremste råd er å fokusere på spareformål. Formålet bestemmer tidshorisonten som igjen bestemmer spareform. Det er forskjell på om man skal spare til moped og barnet er 14 år, eller om man skal spare til bolig og barnet er 2 år, sier Pettersen.

MÅNEDLIG SPARING: Reid Krohn-Pettersen, sjefsøkonom ved Norsk Familieøkonomi, mener at aktiv månedlig sparing til barna er lurt dersom man har råd til det. FOTO: Elisabeth Tønnesen.
MÅNEDLIG SPARING: Reid Krohn-Pettersen, sjefsøkonom ved Norsk Familieøkonomi, mener at aktiv månedlig sparing til barna er lurt dersom man har råd til det. FOTO: Elisabeth Tønnesen. Vis mer

Han understreker samtidig at det ikke noe tidspunkt som er lurere å starte på enn andre, men at det viktigste er at man setter av til sparing når økonomien tillater det.

– Dersom det for eksempel ikke er nødvendig å blande barnetrygden inn i den daglige økonomien, kan det være en idé å spare barnetrygden i aksjefond. Om barnet stort sett har hva det behøver av sykkel, ski, aktivitetsutstyr og lignende, kan det være en idé å gi noe av bursdagsgaver eller andre gaver i form av aksjer eller aksjefond, mener Pettersen.

Økonomen mener at mange introduserer barna til aktiv sparing når de blir konfirmert, og at det også da kan være smart å kjøpe aksjer eller aksjefond til konfirmasjonsgave.

– Om ikke mamma eller pappa kjøper dette i gave, så kan kanskje besteforeldre eller onkler og tanter gi gaven som gir avkastning over tid, gaven som ikke taper seg i verdi, tipser han.

– Heller forsikring enn sparing

Pettersen understreker at dersom man har bestemt seg for å ha månedlig sparing til barnet sitt, så må det være den daglige økonomien i husholdningen som bestemmer hvor mye.

– Er man i en slik økonomisk situasjon at man har penger til overs hver måned, ville jeg startet med å opprette en månedlig sparing på hver av barna, sier Pettersen, og legger samtidig til at han mener forsikring av barna er viktigere enn sparing.

– Om man ikke har råd til både å spare og å kjøpe barneforsikring til barna, så skal en kjøpe forsikring og heller vente med sparingen.

– Lommepenger skal knyttes til arbeid

Siden Bergo oppfordrer foreldre til å lære barna økonomiforståelse fremfor å kjenne på presset om å spare aktivt til barna, mener hun at fortjente lommepenger er smart.

– Lommepenger skal aldri gis automatisk, men knyttes til arbeid. Når barna er store nok til å gjøre oppgaver hjemme som å rydde rommet eller ut av oppvaskmaskin, så kan de få lommepenger på samme måte som man får lønn når man har jobb. Og utfører de ikke oppgavene sine, skal de få trekk i ukelønnen, sier Bergo og fortsetter:

– Slik er livet – gjør du jobben din, får du lønn, jobber du ikke, får du ikke lønn.

LES OGSÅ:

Pass på disse BSU-reglene

Halvparten av oss har tom konto før lønningsdagen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer